Belföld

A budapestiek ellenzik a könnyűdrogokat és a melegházasságot

A fiatalabb korosztály elfogadóbb a könnyűdrog-legalizációval és a melegházasság engedélyezésével szemben – derül ki a Republikon Intézet felméréséből. A politikai beállítottsággal is összehasonlították, hogy kik hogyan viszonyulnak ezekhez a kérdésekhez.

A melegházasság és a könnyűdrog-legalizáció a kutatás szerint a két legaktuálisabb emancipációs kérdés, amelyek egy társadalom toleranciaszintjét is megmutatják. A kutatás megemlíti azt is, hogy a fiatal korosztály jobboldali önbesorolása nem feltétlenül jár együtt értékkonzervativizmussal – a pártválasztásban nyilvánul meg, ugyanakkor ezekben a kérdésekben nyitottak.

A Fidesz és a Jobbik szavazói a legelutasítóbbak mind az egyneműek házasságának, mind a könnyűdrogok használatának kérdésében. Az egyneműek házasságának támogatottsága a DK táborában a legmagasabb, ugyanakkor az elutasítottság az LMP-szimpatizánsok körében a legkisebb. A könnyűdrogok legalizációját az Együtt-PM szavazói támogatják a legnagyobb arányban.

Legkevésbé az alapfokú végzettségűek támogatják a könnyűdrogok engedélyezését, az elutasítottság a közép- és felsőfokú végzettségűek körében a legalacsonyabb. Az egyneműek házassága mellett a nők 38, a férfiaknak csak 30 százaléka állt ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik