Belföld

Rogán ősszel tárcát kaphat

A politikai kormányzás tárca nélküli minisztere lehet Rogán Antal, ha Orbán Viktor az ősszel vagy januárban átalakítja a kormányát – értesült a Népszabadság.

Arra egyelőre nem lehet biztosat mondani, hogy a később megalakuló miniszterelnöki kabinet vezetője lesz-e a mostani Fidesz-frakcióvezető – tudta meg a Népszabadság a kormányközeli forrásokból.

Az informátor szerint a legutóbbi tárcákért folytatott belső hatalmi harcban Lázár János győzedelmeskedett. Szijjártó Péter pedig, ha Navracsics Tibor külügyminiszter ősszel EU-biztos lesz, a magyar diplomácia vezetője lehet.

Rogán Antal feladata az lehet, hogy tárca nélküli miniszteri rangban felépítse a „jó kormányzás, jó miniszterelnök” imázst, előkészítve ezzel adott esetben Orbán Viktor útját a Sándor-palotába. Később Kósa Lajos is kormányposztot kaphat – a miniszterelnök Debrecen polgármesterének is felajánlotta a nemzeti fejlesztési tárcát, mielőtt a KDNP-s Seszták Miklós kinevezését javasolta volna.

Kósa Lajos azonban állítólag jelezte, más feladatra vágyik, amit Orbán Viktor el is fogadott. A közeljövőben kinevezhetik viszont a Klinghammer Istvánt váltó Palkovics László Széchenyi-díjas gépészmérnököt felsőoktatási államtitkárnak Balog Zoltán tárcájánál. Az akadémikus egyetemi tanárt maga a miniszterelnök kérte fel, és „kérte ki” a német Knorr-Bremse fékrendszereket gyártó cégtől, ahol fejlesztési igazgatóként dolgozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik