Belföld

Gyurcsány: Hiba volt elvállalni a miniszterelnökséget

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint az MSZP-vel folytatott választási együttműködésben túl nagyvonalú volt, ezért nem lett frakciója a pártjának – derült ki az Indexnek adott interjúból, amelyben a politikus korábbi hibái miatt is ostorozta magát. Az Origónak adott interjúben az új főpolgármester-jelöltjükről is beszélt.

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint az MSZP-vel folytatott választási együttműködésben túl nagyvonalú volt, ezért nem lett frakciója a pártjának – derült ki az Indexnak adott interjúból, amelyben a politikus korábbi hibái miatt is ostorozta magát.

„Sokaknak fáj, hogy hétszer annyi képviselője van az MSZP-nek, ráadásul frakciónk sincs. Ez tényleg nincsen rendben. De ezért a felelősség nem az MSZP-t terheli, hanem engem. Én kötöttem a megállapodást. Elhibáztam. Nagyvonalúbb voltam a kelleténél. És persze legrosszabb álmomban sem merült fel, hogy a közös lista az nem megy el 45-ig” – mondta Gyurcsány Ferenc az Index nagyinterjújában.

“Elkapott a politikai ösztön és nyílott a tér”

Mindemellett nem gondolja, hogy lenne olyan MSZP-s képviselő, aki átülne a DK-sokhoz. A megosztó szerepével tisztában van a volt miniszterelnök, és a 2018-as pozíciókról úgy véli, hogy bár sokat javult az elmúlt években elfogadottsága, de nem úgy látja, hogy lenne bármi realitása, hogy ő legyen Orbán Viktor kihívója a következő parlamenti választáson.

Gyurcsány Ferenc sokat beszélt a hibáiról is. Bár a kettős állampolgárságról kezdeményezett népszavazásban az elutasító álláspontján nem változtatott, de szégyenteljesnek tartja a kampányuk érvelését, amellyel átléptek egy határt.

A legnagyobb hibájának ugyanakkor azt tartja, hogy elvállalta a miniszterelnökséget a MSZP-vel a háta mögött. „Nyilván amikor elkapott a politikai ösztön és nyílott a tér, képtelen voltam nemet mondani a kínálkozó lehetőségre” – mondta.
Mindemellett úgy tűnik, hogy a DK elnöke büszke a visszatérésére. „Mondjon egy nagy visszatérőt a magyar politikában az elmúlt 25 évből! Én vagyok az egyetlen.” Mint kifejtette Németh Miklós akart, de nem tudott visszatérni, ahogyan Bokros Lajos sem és most úgy tűnik Bajnai Gordon sem.

A főpolgármester nevét tudja, de nem mondja

Gyurcsány Ferenc szerdán az Origón megjelent interjúban elmondta, hogy komoly esélyt lát arra, hogy az Orbán-kormány nem tölti ki a négyéves ciklust, mert „pokoli” sok feszültséget lát. „Városok, települések százain már nincsen szemétszállítás. Hét megyében nincsen kéményseprés. Azt mondják nekem pedagógusok, hogy most már egészen biztosan nem lesz szeptemberre tankönyv az iskolákban, legalábbis nem elegendő.”

Emellett a politikus egy száz-százötvenmilliárdos megszorítást is felvillantott, mert a költségvetésért felelős intézet talán egy hete tette közzé a legutolsó elemzését, amely szerint ezt a döntést jelzi előre. „Egy szeptembertől év végéig tartó száz-százötvenmilliárd, az éves kihatásában 300-450 milliárdot jelent, az már cudarul kemény dolog, és nem sok helyről lehet elvenni.”

Az önkormányzati választásokkal kapcsolatban az is kiderült, hogy a DK-soknak már van jelöltjük a főpolgármesteri posztra, akit a következő hetekben jelentenek majd be, mint közös centrista, demokrata jelöltet. Szerinte ő egy civil jelölt lesz, mert szerinte a baloldal jobban teszi, ha nem pártpolitikust állít szembe a mai főpolgármesterrel, hanem olyan valakit, akiben a pártpolitikától megcsömörlöttek, a pártpolitika iránt nem érdeklődők is jó vezetőt láthatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik