Belföld

Újra Hunvald vezeti a VII. kerületi MSZP-t

Az erzsébetvárosi szocialisták fölényes többséggel elnökükké választották Hunvald Györgyöt, akit ingatlanpanamákért másfél év börtönre ítéltek – értesült MSZP-s forrásokból a hvg.hu.

Egy kerületi szocialista politikus a hvg.hu-nak azt mondta, Hunvaldot kétharmados többséggel választották meg, egy fővárosi MSZP-s vezető pedig arról beszélt, hogy a politikus „fölényes győzelmet aratott” a párton belüli választáson. „Akármit is gondolunk a tevékenységéről, a helyi szervezetben rendkívül népszerű, ahogy a kerületi lakosok egy jelentős része is kedveli” – mondta a forrás.

“Mindig fontos volt számomra ez a kerület”

A szocialista párt május 31-i választmánya úgy döntött, hogy az európai parlamenti választásokon elszenvedett súlyos vereség és Mesterházy Attila pártelnök lemondása után teljes, felmenő rendszerű tisztújítást ír ki. Ennek jegyében döntött úgy az erzsébetvárosi MSZP-s szervezet, hogy Hunvaldot választják elnöknek.

Idén januárban Hunvald már megüzente a helyi lakosoknak, hogy vissza akar térni a közéletbe. A volt polgármester egy A5-ös méretű naptárat dobatott be minden postafiókba, alján arcképével és ezzel a szöveggel: “Erzsébetvárosi lakóként és lokálpatriótaként mindig fontos volt számomra ez a kerület és az itt élő emberek sorsa.”

Az Origó korábban arról számolt be, hogy a helyi szocialisták őt akarják indítani a polgármesteri választáson is, viszont a hvg.hu most úgy értesült, hogy Hunvald a napokban jelezte, nem ragaszkodik a polgármester-jelöltséghez. Hunvald soha nem lépett ki az MSZP-ből, nem is zárták ki, csak felfüggesztette a tagságát.

Harmadfokon az ügy

Június 17-én kezdődődött harmadfokon a Hunvald-per tárgyalása, majd 24-én és július elsején folytatódik. A vád szerint az Erzsébetvárosban 2002 és 2006 között történt korrupciós ügyben a legfelsőbb bírói fórumon Belegi József háromtagú tanácsa hozhat majd jogerős döntést.

Hunvald Györgyöt, Erzsébetváros volt MSZP-s polgármesterét első- és másodfokon is másfél év börtönbüntetésre, több tízmillió forintnyi kár megtérítésére ítélték. Az egykori szocialista másodrendű vádlottként csaknem két és fél évnyi előzetes letartóztatásban már letöltötte büntetését. A nem jogerős ítéletekkel hűtlen kezelés, hivatali visszaélés bűntette és magánokirat-hamisítás vétségéért két évre a közügyektől is eltiltották, több vádpontban viszont felmentették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik