Belföld

Két Kurucz D. falikép ajándékba Vásárhelynek

A két történelmi festményt Kurucz D. István fia adományozta szülővárosának kedden a galériában.

Kurucz D. István az alföldi festészet kiemelkedő alakjának két művét adományozza a művész fia szülővárosának, Hódmezővásárhelynek. A Bánk Bán és Hunyadi László történelmi drámákat illusztráló falikép terveket  1960-ban készítette az érdemes, kiváló és Kossuth-díjas festőművész.

Kurucz D. István alkotásait fia, Kurucz István András festőművész adta át Dr. Kószó Péter alpolgármester és Dr. Nagy Imre múzeumigazgató  jelenlétében kedden az Alföld Galériában. A 100 éve született festőre július közepéig kiállítás emlékezik, majd a festmények átkerülnek a BFMK-ba.

Az 1914-ben született festő Szőnyi István magániskolájában, majd a Képzőművészeti  Főiskola növendékeként folytatott tanulmányokat, ahol Szőnyi mellett Rudnay  Gyula, Benkhart Ágost és Nagy Sándor voltak mesterei. Tanulmányai befejeztével hazatért szülővárosába, ahol első egyéni kiállítását 1941-ben rendezte meg.

A háborút követően bekapcsolódott Hódmezővásárhely politikai és művészeti  életbe, majd 1947-ben Budapestre költözött a Százados úti művésztelepre, s a  Műcsarnokban önálló kiállítással mutatkozott be. 1949-től 1960-ig a Képzőművészeti  Főiskolán a falkép tanszak tanára volt. A tanári és az alkotói munka mellett számos  művészetszervezési feladatot is ellátott. Hódmezővásárhelyi házában, a Tükör utcában művésztelepet alapított, 1954-ben pedig Galyasi Miklós, Andrási Gyula Béla  és Szabó Iván közreműködésével életre hívta a Vásárhelyi Őszi Tárlatokat. A tárlat  fődíját jelentő Tornyai-plakettet 1960-ban nyerte el, melynek élete végéig éppúgy  résztvevője maradt, mint Hódmezővásárhely művészeti és társadalmi életének. Életét és szintén festőművész fia adományát dr. Kószó Péter méltatta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik