Belföld

Így változik két hét múlva a mobilparkolás

Nemzeti lesz a mobilos fizetés is – államosítják a szolgáltatást, így a mobilparkolás menete változik. Még 2011-ben sajátította ki az állam a piacot, a bevezetés idáig húzódott.

Minden olyan település csatlakozik a mobilfizetési rendszerhez, ahol eddig is fizetni kellett a parkolásért. Az átállással július elsejétől változik a fizetésre igénybe vehető telefonszám, a körzetszám után 810 helyett 763-at kell tárcsázni, ezt követi a fizető automatákra ragasztott négyjegyű azonosító szám – közölte az MTI-vel a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.

Az autópályamatrica-vásárlás is az állami rendszeren keresztül fog bonyolódni, ennek menetében nem lesz változás. A mobilparkolás és az e-matrica vásárlása is 50 forintba kerül majd tranzakciónként.

Korábban az Első Mobilfizetés Elszámoló Zrt. volt a piacvezető, mobilfizetéssel foglalkozó cég, évi 2,7 milliárd forintos forgalommal. A Fidesz 2011-ben vetett szemet a piacra, törvényt hoztak, ami 2012-től teljes állami kontroll alá vonta volna a mobilvásárlásokat. A rendszer bevezetése azonban idáig csúszott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik