Belföld

Balesetveszélyesek lehetnek a mentőkbe szerelt új táblagépek

Az esetlapokat nyugdíjba küldő új kütyük akadályozhatják a váltást és a légzsák is leszakíthatja, így akár veszélyesek is lehetnek – írja a Blikk.

Fejfájást okozhat a helyszínre siető mentő sofőrjének, hogy akárhányszor az 5. fokozatba vált, gyakorlatilag kivétel nélkül beveri a kezét a laptopot tartó kemény fémszerkezetbe. Gondba kerül a pilóta akkor is, ha a klíma kapcsolóját akarja tekergetni, ugyanis nemigen fér hozzá – derül ki a Blikkből.

A legnagyobb problémát azonban mégis pont az utasok biztonságát hivatott légzsák okozhatja. A Volkswagen Crafter típusú mentőautókban a légzsák egy ütközés esetén gyakorlatilag az egész műszerfalat elborítja. Amennyiben egy ilyen szerkezet az útjában áll, azt kitépi a helyéről. A klíma kapcsolóját is takarja a tablet, ha pedig kinyílik a légzsák, bárhová repülhet a 400 ezres gép

Kovács Attila vezetéstechnikai szakember a Blikknek elmondta, hogy a szerkezet elhelyezése semmiképp sem szerencsés. A légzsák például 300-400 kilométer/órás sebességgel robban ki, tehát biztos, hogy azt a szerkezetet, amelyet csupán egy cső tart, letépi a helyéről – mondta a szakember, aki szerint egy esetleges ütközésnél súlyos sérüléseket tud okozni egy elszabadult elem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik