Belföld

Végletekig eladósodtak a kórházak

Hatvanezernél többen vannak a kórházi várólistákon, miközben hatvanötmilliárdos tartozást görgetnek maguk előtt az intézmények – írja a Népszava. 2012 óta húszmilliárddal nőtt az államosított kórházak kifizetetlen számláinak összege.

A lap arról számol be, hogy a Figyelő konferenciáján a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára szólalt fel ebben az ügyben. Banai Péter Benő szerint az elmúlt években volt adósságkonszolidáció, ennek ellenére újratermelődtek a tartozások. Ezért érdemi strukturális változtatások nélkül nem érdemes pluszforrást juttatni a rendszerbe. Ilyen átalakítás azonban nem volt az előző ciklusban.

Esett az egészségügy GDP-arányos finanszírozása is, aminek eredményeként jóval kevesebb pénzt kap egy beteg ellátásáért egy kórház, mint amennyibe az valójában kerül. A várólisták az Orbán-kormány saját adatai szerint is 60 ezresre nőttek. A kórházak egyre kevesebb ellátást végeznek, szakember-, eszköz- és gyógyszerhiány is van.

A Magyar Kórházszövetség szerint azonban mindenképp szükség lenne 20-30 milliárd forintos adósságkonszolidálásra, különben nyáron több intézményben is leállhatnak egyes ellátások. Az új egészségügyi államtitkár, Zombor Gábor szerint az egészségügy problémája „elérte a kormányzat ingerküszöbét”, hosszú távú megoldást eredményező konszolidációra készülnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik