Belföld

Hazatér a Seuso-kincsek hiányzó fele is

A múlt évszázad művészettörténeti krimijeként emlegeti a Seuso-kincsek kalandos történetét a Napi.hu, ami arról számol be, hogy a gyűjtemény hiányzó fele is Magyarországra kerül. Egyes művészettörténészek szerint a leletnek nincs is piaci értéke, mert lopottnak minősül, annak tulajdonosa mindig a magyar állam volt.

A tárgyalások lezárultával már a nyár végéig hazaérhet a Seuso-kincs újabb része – értesült a Napi.hu. A késő római kori ezüstlelet tizenöt darabból áll, az áprilisi választás előtt hét darabot már hazahoztak ebből 15 millió euróért. Ez jelenleg a Parlamentben tekinthető meg. Újabb hét tárgy átvételéről az elmúlt napokban született előzetes egyezség – tudta meg a portál.

Fotó: Wikimedia Commons

Az, hogy kitől és mennyiért vették meg a kincseket, titoknak számít. Érdekes pont a történetben viszont az, hogy a Seuso-kincsek tulajdonjogáról a magyar állam soha nem mondott le, így a márciusban kifizetett négy és félmilliárd forint sem minősülhet vételárnak, legfeljebb valamilyen őrzési-restaurálási díjnak. A kincs ismert része 40-50 tárgyból is állhat, az egyes darabok Svájcban, Párizsban, Angliában lehetnek, ezek hazahozatala kétséges.

A Szépművészeti Múzeum nem kívánt további információt adni az üzlet érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik