Belföld

Bild: Orbán ütötte ki az első téglát

Magyarországon tartott a leghosszabb ideig a harc a kommunisták ellen, és ennek a harcnak a végét a 2011-es alaptörvény jelentette – nyilatkozta a miniszterelnök a legnagyobb példányszámú német lapnak.

A német Bild című lap kétrészes, hétfőn és kedden megjelenő interjút közöt a magyar kormányfővel A szívek forradalma volt címmel. A felvezető szövegben kiemelték, hogy 25 évvel ezelőtt, 1989. június 16-án Orbán Viktor “ütötte ki az első téglát a falból”, az egykori ellenzéki politikus pedig ma Magyarország miniszterelnöke.

Nem bátor volt, hanem fiatal

Azzal kapcsolatban, hogy 2014 a hidegháború végének 25. évfordulója, a kormányfő azt mondta, hogy 1989 “a fordulat, a szabadság, a forradalom éve volt”, amelyben az emberek megértették, hogy félelem nélkül beszélhetnek és cselekedhetnek. Abban az évben “gondolhattuk és mondhattuk először, amit akartunk, mint minden más normális európai”, és így 1989-ben “vált a homo sovieticus ismét normális emberré” – mondta Orbán Viktor.

Nagy Imre újratemetése “nemcsak a szellem forradalma volt, hanem a szív forradalma is” – mondta a miniszterelnök. Nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy volt-e benne félelem, amikor a még az egész keleti blokkot megszállva tartó szovjet csapatok kivonulását követelte a kommunisták által meggyilkolt Nagy Imre koporsójánál. “Végre ki akartam mondani, amit senki sem mert. Nem azért, mert én lettem voltam a legbátrabb. Nem is azért, mert én voltam a legokosabb. Hanem azért, mert én voltam a legfiatalabb. Aki fiatal, az radikálisan gondolkodik. Megveti a tabukat.

Jó harcosok voltak

Azzal kapcsolatban, hogy Helmut Kohl volt német kancellár mondása szerint a magyarok ütötték ki az első téglát a berlini falból, az mondta, gyakran hallja, hogy a németek hálásak, amiért a magyarok elvállalták az éllovas szerepét. Ugyanakkor ha a németek nem hajtották volna végre gyorsan az újraegyesítést, akkor nem lett volna megfordíthatatlan az átalakulás Magyarországon és más közép-európai országokban. “Ennyiben mi is köszönettel tartozunk a németeknek az egységért” – mondta Orbán Viktor.

Arra a felvetésre, hogy a magyarok nagylelkűen megbocsátottak a kommunistáknak, holott Nicolae Ceausescut kivégezték, Erich Honeckert pedig bebörtönözték, elmondta, hogy “ez egy fájó pont a történelmünkben”, hiszen sehol sem tartott olyan sokáig a harc a kommunisták ellen, mint Magyarországon, aminek az az oka, hogy sok hatalmi összefonódás túlélte a fordulatot. “El kell ismernem: ellenfeleinknek volt tehetségük a hatalmuk megtartásához” és “jó harcosok voltak” – mondta Orbán Viktor. “Húsz évembe került, mire végleg legyőztük őket”, és Magyarországnak 2011-ig tartott, mire “Európa utolsó posztkommunista államaként végre új alkotmányt fogadott el” – mondta a miniszterelnök a Bildnek adott interjú első részében.

A második részben Európáról, Ukrajnáról és Putyinról lesz szó – olvasható a lapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik