Belföld

Kevesebben ugranak neki a nyelvvizsgának

A KSH elemzése szerint, ez a népesség korösszetételének változásával, illetve az egyetemi felvételi rendszer új szabályaival hozható összefüggésbe.

Tavaly 128 ezer nyelvvizsgát írtak a magyar nyelvtanulók; tíz százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal, az MTI által közzétett, legfrissebb felméréséből.

A diákok 69 százaléka angolból, a 22 százalékuk németből vizsgázott. Népszerű volt még az eszperantó, a francia, az olasz valamint a spanyol nyelv is.

A KSH adatai szerint még mindig a fiatalok az aktívabb nyelvtanulók. Az elmúlt tíz évben a vizsgákon részt vevők több mint kétharmada rendre a 14–24 éves korosztályból került ki. A 96 százalékuk 40 évesnél fiatalabb volt.

A statisztikusok szerint a fiatal népesség csökkenése lehet az egyik oka annak, hogy csökkent a nyelvvizsgázók száma, ugyanakkor más tényezőket is említenek.

A Nyelviskolák Szakmai Egyesülete szerint a nyelvvizsgák számának alakulását a demográfiai folyamatokon túl a felsőoktatási felvételi eljárásban alkalmazott pontszámítási rendszer megváltozása, az emelt szintű érettségik elterjedése is befolyásolta, amelynek révén kevesebb motiváció maradt a nyelvvizsgákon való részvételhez. Ez a folyamat kedvezőtlen, hiszen a diploma megszerzéséhez továbbra is sikeres nyelvvizsga kell – olvasható az MTI anyagában.

A dokumentum kitér arra is, hogy 2013-ban másfélszer annyi nő nyelvvizsgázott, mint férfi. A nemek aránya az angol esetében volt a legkiegyenlítettebb: a vizsgázók 57 százaléka volt nő, a 43 százalékuk férfi. Ezzel szemben a nők aránya a nyelvvizsgákon a német esetében 65, a francia esetében 71, a többi nyelv átlagában 73 százalékos volt. Tavaly a nyelvvizsgák 82 százaléka középfokú vizsga volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik