Belföld

Orbán: a reklámadó így igazságos

Van a kormánynak programja, az, amit 2010-ben bemutattam a parlamentnek és a választóknak – mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban.

„Hirtelen mellbe vágott az Ön kérdése, hogy ebből mi a legfontosabb” – mondta a miniszterelnök, majd a „teljes foglalkoztatást” említette. A következő években marad a közmunka – tette hozzá.

Orbán 9 százalékos személyi jövedelemadót szeretne a jelenlegi 16 helyett, amihez szerinte 4-6 százalékos gazdasági növekedésre van szükség. Azt mondta, hogy jelenleg 2-4 százalékos növekedési sávban van a gazdaság, a cél így nem elérhetetlen, de „kemény munka” lesz.

„Amíg mi kormányzunk, maradnak a szektoradók” – mondta, méltányos közteherviselésnek nevezve a kormány szerint nagy profitot termelő cégekre – a bank-, energia-, távközlési- és médiaszektorra – kivetett különadókat. Szerinte a reklámadóval kapcsolatban voltak háttérszámítások és egyeztetések a tavalyi év második felében. Az új adóra nem költségvetési kényszer miatt van szükség, hanem „így igazságos a magas profit miatt” – tette hozzá. A tiltakozásokról úgy véli, hogy azok csak azért voltak, mert senki nem szeret adót fizetni.

„Extraprofit” – kapitalizmusellenes hazugság?

Mi az extraprofit? Hát nem tisztességes profit, hangzik rögtön a fideszes válasz. De honnan kezdődik a tisztességtelen haszon? Hogyan lehet mérni, mettől meddig tisztességes a haszon, és honnantól túl sok? Erre még sosem tudtak felelni a politikusok.

Úgy tűnik, úgy állunk az extraprofittal, mint Göbbels a zsidókkal: hogy ki a zsidó/mi az extraprofit, azt én mondom meg. A piacgazdaságban vannak termékek, szolgáltatások a piacon, amit valakik megvásárolnak, valakik nem. Ennek a mértéke nincs szabályozva. Ha az extraprofit értelmezhető fogalom lenne, minden milliomos tisztességtelen lenne. Speciel mondjuk a világ leggazdagabb embere, Bill Gates az alapítványán keresztül több forrást szán különböző segítő célokra, mint sok ország összesen. A szintén milliárdos Warren Buffet 2010-ban vagyona 99%-át ajánlotta fel ugyanennek az alapítványnak, mely elmaradott régiókat segít világszerte.

Az extraprofit értelmezhetetlen fogalom. Avagy menjünk tovább: jó, legyen túlzott profitja a bankoknak, energiatermelő cégeknek (amúgy nekik nincs is) – nem tisztességtelen haszon a lángost 600 forintért adni a Balatonon? Három deci Limonádéért 500 forintot elkérni? (Mikor jön a limonádéadó, a lángosadó, a söradó?) Ja, hogy nem muszáj megvenni őket. Akkor tán nem a piaci verseny elősegítése a legjobb fegyver a tisztességtelen piaci megoldások ellen?

Orbán a kőkemény államosítás híve: a fél bankszektort magyarrá akarja tenni, állami közműcégeket akar stb. az extraprofitra (is) hivatkozva. Holott az nem más, mint egy kapitalizmus-, piacellenes gumifogalom. (És ha már tisztesség: nem erkölcstelen a gazgadagok úszómedencéinek rezsiköltségeit csökkenteni az adófizetők pénzéből?)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik