Belföld

Indul a dugószezon a röszkei határátkelőhelyen

Kezdődik a nyári szabadságok időszaka, így tömegesen indulnak a Nyugat-Európában dolgozó vendégmunkások haza.

Egy átlagos nyári napon 15-20 ezer utas lépi át a határt Röszkénél, csúcsidőszakban viszont a forgalom eléri az 55-60 ezer főt. Az utasok legnagyobb részét a török állampolgárságú vagy származású vendégmunkások teszik ki, de bizonyos időszakokban – például a hazai Forma 1-es futam idején – jelentős a turisták aránya is – közölte a szegedi határrendészeti kirendeltség vezetője a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján.

Újdonság a buszosoknál

Éberhardt Gábor alezredes szerint a várakozások szerint a legnagyobb forgalom július utolsó és augusztus első két hetében alakul ki, amikor mindkét irányba sokan utaznak. Torlódásokra elsősorban csütörtöktől vasárnapig lehet számítani.

A korábbi időszakhoz képest újdonság, hogy az autóbuszon érkezőket az utasterminálban ellenőrzik, mindenkinek – a magyar állampolgároknak is – le kell szállniuk a járművekről.

Más határátkelőt is lehet választani

Az alezredes azt tanácsolta az autósoknak, hogy útnak indulás előtt tájékozódjanak az aktuális forgalmi helyzetről a rendőrség honlapján (www.police.hu/hatarinfo), és szükség esetén válasszák a tompai, illetve a tiszaszigeti vagy az ásotthalmi átkelőt, ez utóbbiakat az uniós és szerbiai állampolgárok 7 és 19 óra között használhatják.

A rendőrség idén is felkészült a forgalom kezelésére, így a korábban már bevált módszerhez hasonlóan – jelentős várakozás esetén – az autókat Tompa vagy szükség esetében Hercegszántó irányába terelik el, ezzel is tehermentesítve a röszkei átkelőt – közölte a parancsnok.

Éberhardt Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy indulás előtt mindenki ellenőrizze úti okmányait, gépkocsija műszaki állapotát, gondoskodjon hideg folyadékról, az akut betegek pedig készítsék be gyógyszereiket is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik