Belföld

Drágul a parlamenti belépő, kibuktak az utazási irodák

Húsz százalékkal kell többet fizetnie annak, aki belülről is meg akarja nézni az Országházat.

Az utazási irodák azt kérték az Országgyűlés hivatalától, hogy legalább félévvel halasszák el a csoportos parlamenti belépők árának 20 százalékos emelését, mert nem tudnák a többletköltséget kigazdálkodni.

A Turizmus.com számolt be arról, hogy a csoportok számára a parlamenti belépők árát július 1-jétől 1700-ról 2000 forintra emelik.

Molnár Gabriella, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) elnöke az MTI-nek hangsúlyozta: nem az emelést, hanem annak prompt jellegét kifogásolják.

Halasztást kérnek

Az utazási irodák szerződéseiket hosszú időre előre kötik, a nyári forgalmat már tavasszal, illetve tavaly ősszel visszaigazolták a külföldi partnerek. Az árakon ilyenkor már nem lehet módosítani, a közel 20 százalékos emelést így a magyar irodáknak kellene “lenyelniük” – mutatott rá a szakember.

A MUISZ azt kérte, az utazási irodák és partnereik szempontjaira tekintettel halasszák el legalább félévvel – november 1-jéig – a belépők árának emelését, s ne ilyen rövid határidővel jelentsenek be módosításokat. Levelükre még nem kaptak választ – tette hozzá.

A parlamenti látogatások nagyon népszerűek, egy utazási iroda havonta átlagosan 50-60, 30-40 személyes csoportot visz az Országházba. Az áremelés fejenként 300 forintos bevételkiesést okozna, amit az árrésük nem bírna el. Az utazási irodák nem dolgoznak nagy haszonnal, ezt a nagy konkurencia miatt sem tehetik meg – mondta a szakember, hozzátéve: a jövő szezonra vonatkozó áremelést már tovább tudnák hárítani a partnereikre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik