Belföld

Nyelik a közpénzt az állami cégek

Egyelőre inkább nyelik, mint hozzák a pénzt az Orbán-kormány által kiszemelt vagy megvásárolt cégek. A VS összegyűjtötte, hogy melyik cégvásárlás tűnik jogosnak és melyik kérdőjelezhető meg. Úgy vélik, sokszor magánérdekeket is szolgál az állami tulajdonlás.

780 milliós mínuszt termeltek 2013-ban az állami cégek, ha nagyvonalúan kihagyjuk a kisebbségi tulajdonban lévő Mol 77 milliárd forintos veszteségét – írja a portál.

Felidézik, hogy a kormány legutóbb az E.On gázüzletágára tett vásárlási ajánlatot. Mivel azonban kevesebb energiát fogyasztunk, a hálózat karbantartási költsége viszont nem változik, a vállalat kiadásai 15 milliárd forinttal haladták meg tavaly a bevételeket. Közben az ügyfelek a rezsicsökkentés dacára is 30 milliárddal tartoznak a szolgáltatónak. A gázszolgáltató megvásárlása így további meg nem térülő kiadással járhat.

Furcsa bankfelvásárlásokról is szót ejt a portál. Tavaly a kormány 2,5 milliárd forintért vett 49 százalékos részesedést a Demján Sándor vállalkozó által birtokolt Gránit Bankban. A pénzintézet azonban csaknem félmilliárdos veszteséget termelt tavaly.  Az 1,2 milliárdos veszteséget összehozó Széchenyi Bankban 3 milliárdért szerzett 49 százalékos részesedést az állam. Ennek tulajdonosa az államadósság kezelésével foglalatoskodó Töröcskei István. A Takarékbankban is bevásároltak, hogy aztán továbbadják a részesedést a Fidesz-közeli Spéder Zoltán érdekeltségébe – írja a VS.

Ugyanakkor érthetőnek nevezi a portál, hogy a kormány megvesz olyan szolgáltató cégeket, amelyek állami tulajdonú infrastruktúrán működnek, illetve állami megrendelésekből élnek. Ilyen a hatóságok mobilkommunikációját üzemeltető Pro-M Zrt. Nem érthető viszont, hogy miért közérdek az Antenna Hungáriára fordított 56 milliárd forint. A cég a piaci szereplőkkel konkurál a televíziós műsorsugárzásban. 2012-ben még egymilliárdos nyeresége volt, tavaly viszont az intenzívebb reklámköltés miatt  29 milliós veszteséget könyveltek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik