Belföld

Rengeteg savanyúságot meszeltek el

A szúrópróbán 52 termékből 27 esetben indítottak eljárást; gond volt a kén-dioxiddal és a szacharinnal is – derül ki az élelmiszerbiztonsági hivatal közleményéből.

Savanyúságokat tesztelt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A szúrópróbaszerűen megvizsgált 52 termékből 27 esetben kellett hatósági eljárást indítani.

Előfordult, hogy a termék szacharin édesítőszer tartalma meghaladta az előírt értéket, illetve több esetben a savanyúságok kén-dioxid tartósítószer tartalmának maximális mennyiségét. Egy terméknél – noha allergén anyagnak minősül – a kén-dioxid a jelölésen sem volt feltüntetve.

A jelölések vizsgálatakor az élelmiszerbiztonsági szakemberek 17 terméknél találtak súlyos, illetve kevésbé súlyos hibát. Előfordult, hogy az „édesítőszerrel” felirat hiányzott a megnevezésből, de akadtak súlyos jelölési problémák is, amikor a terméken nem tüntették fel a tartósítószert vagy az édesítőszert.

Az 52 termékből 27-nél indult hatósági eljárás, amelyből 13 esetben figyelmeztetésben részesítették a gyártókat. A súlyosabb kifogásokkal kapcsolatban – az előzetes adatok alapján – az élelmiszer-ellenőrzési bírságok várható összege 2,5 millió forint lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik