Belföld

Jól megy a bányabiznisz Orbán apjának

Tavaly is növelte bevételét Orbán Győző cége, a Dolomit Kft., ami 2008 óta egymilliárd forint osztalékot fizetett ki tulajdonosainak – írja a Napi.hu.

A gánti székhelyű kőbányászati cég 2011-ben 400 millióval, 2012-ben 300-zal, tavaly pedig 224 millió forinttal növelte nettó árbevételét, a tavalyi forgalom így elérte az 1,9 milliárd forintot. Tavalyi adózott eredménye 532 millió volt, amiből 300 millió forint osztalékot vettek ki a tulajdonosok.

A cég az állami Dolomit Kőbányászati Vállalat privatizálásával jött létre. Orbán Győző és ifjabb Orbán Győző, a miniszterelnök apja és testvére vezeti a vállalkozást. A többségi tulajdonos Orbán Viktor apja, négy kisebbségi tulajdonos van még a cégben.

Orbán Győző érdekeltségébe tartozik a Gánt Kő és Tőzeg Kft. is, aminek azonban tavaly csökkent az árbevétele az előző évihez képest, csaknem félmilliárd forintról 337 millióra, és 42 milliós veszteséggel zárta 2013-at.

Orbán Viktor másik testvére, Orbán Áron a Nehéz Kő Kft. tulajdonosa. A kő- és betontermékekkel kereskedő cég is jobban teljesít, bár veszteséges – a 2012-es évi 66 milliós mínusz után tavaly 30 milliós volt a veszteség, az árbevétel 393 millióról 465-re nőtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik