Belföld

Durván átszabták a választási rendszert

A Fidesz-KDNP előterjesztését 133 igen szavazattal, 53 nem ellenében hagyta jóvá a Ház. A fővárosi átalakítás lényege, hogy a közgyűlésben a főpolgármester mellett – az eddigi tisztán listás rendszer helyett – a 23 kerület polgármestere és a kompenzációs listáról bekerülő 9 képviselő lesz tag.

A listára főpolgármester-jelöltek és polgármesterjelöltek kerülhetnek fel, mégpedig azoké a szervezeteké, amelyek legalább 12 kerületben polgármesterjelöltet állítottak. A listáról a kerületek lakosságszáma alapján súlyozott töredékszavazatok arányában osztják ki a mandátumokat. Töredékszavazat a polgármesterjelöltekre leadott – a lakosságszám szerint súlyozott – minden olyan voks, amellyel nem szereztek polgármesteri mandátumot.

Újdonság, hogy a Fővárosi Közgyűlésben bevezetik a kettős többség elvét. Ez azt jelenti, hogy egy döntéskor az egyszerű többség mellett legalább annyi kerületi polgármester igen szavazata is kell majd, amennyien Budapest összlakosságának minimum a felét – plusz egy embert – képviselik.

Változtattak az ajánláson is, a nagyvárosokban könnyebb lesz polgármester-jelöltté válni. Emellett enyhítettek az összeférhetetlenségi szabályokon: az egészségügyben, a köznevelésben, valamint a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményekben dolgozók mégis lehetnek majd önkormányzati képviselők és kistelepülési polgármesterek.

Választási csalás, brutális torzítás

Többek közt ezekkel a szavakkal kommentálták az önkormányzati választási rendszer átalakításáról szóló május végi fideszes bejelentést az ellenzéki pártok. Van, aki Alkotmánybíróságra vinné a módosítást. Az új rendszer beszűkíti az ellenzék mozgásterét, de több ponton alaptörvény-ellenes is lehet – véli a Political Capital. Miért jó ez a Fidesznek és mit tehet az ellenzék? Erről itt olvashat bővebben.

Olvasói sztorik