Belföld

Szijjártó lesz Navracsics helyettese

Bemutatta államtitkárait Navracsics Tibor.Mikola István és Szijjártó Péter is a Külgazdasági és Külügyminisztériumban szolgál majd.

Szijjártó Péter lesz Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter helyettese – derült ki a tárcavezető keddi sajtóbeszélgetésén, amiről az MTI tudósított. Szijjártóé lesz egyben a parlamenti államtitkári poszt is. A 35 éves politikus az előző kormányban a Miniszterelnökség nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkára volt.

Mikola István nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár lesz. Mikola 2000 és 2002 között egészségügyi miniszter volt, 2006-ban pedig miniszterelnökhelyettes-jelölt. Kijelentései sokszor nagy vihart kavartak, emlékezetes volt az a mondata, ami szerint nem közösségek, hanem „szinglikből összeálló hordák kellenek, és akkor már indul is az Andrássy úton a menet a fiúk, a lányok nyakába fülbevalók, lufik, és szól a recsegő rádióban a zene, amit úgy hívnak, hogy techno”.

A kulturális diplomácia felelőse Balatoni Monika lesz. A rendező-dramaturg korábban a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium tanácsadója, majd társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára volt.

Győri Enikő felel az európai uniós ügyekért, ő 2010-ben a magyar EU-elnökség programjáért volt felelős külügyminisztériumi államtitkárként.

Bíró Marcellt is a KIM-ből viszi magával Navracsics, ott is a közigazgatási államtitkári székben ült, a külügyben is ezt a posztot tölti be.

Szabó László a külgazdaságért felel majd államtitkárként, ő a Teva Gyógyszergyár vezérigazgatói székéből ül a kormányba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik