Belföld

Törölték a Tolvajkergetőket

Önbíráskodás miatt törölhették Tomcat kétszázezer tagú öntevékeny „bűnüldöző” csoportját a Facebookon, miután a Tolvajkergetők vezére arcon lőtt egy férfit, és ezt videón is megörökítették.

A 444 arról számol be, hogy egy olvasójuk visszajelzést kapott arról, hogy a Facebook felülbírálta hónapokkal ezelőtti bejelentését, amit a Tolvajkergetők ellen „önjelölt igazságszolgáltatás alkalmazása” miatt tett. Az oldalt már nem lehet fellelni a Facebookon.

Éjszaka új Tolvajkergetők-oldalt hoztak létre, amin azt ígérték, hogy a korábbinál visszafogottabb hangnemben fognak írni, mert a Facebook szerint uszító és gyűlölködő volt a stílusuk. Csütörtökön reggel már ez az oldal sem volt elérhető.

A Tolvajkergetők főként biciklitolvajok leleplezésére jött létre. A társadalmat alaposan megosztják, követőik szerint ez az egyetlen lehetőségük a fellépésre olyan esetekben, ahol a hatóságok tehetetlenek. A bírálók szerint a Tolvajkergetők nem szól másról, mint önbíráskodásról.

Vasárnap Hódmezővásárhelyen egy ingatlanjogi vitába csöppent a csoport, egy családot próbáltak kilakoltatni. A házat szétverték, egy férfit pedig Tomcat gázpisztollyal arcon lőtt. A rendőrség eljárást indított ellene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik