Belföld

Az angliai magyarok többsége nem akar hazajönni

Bár Orbán Viktor szerint a külföldön dolgozók kalandvágyó fiatalok, az MTA kutatása szerint háromnegyedük nem akar hazajönni öt éven belül. Legtöbben a magasabb életszínvonal és a rossz magyarországi gazdasági helyzet miatt mennek el.

Kalandvágyból a fiatalok valamivel több mint harminc százaléka ment Angliába – derült ki a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpontjának felméréséből, aminek eredményeit a HVG közölte. A nem reprezentatív felmérés kitöltőinek kétharmada 2010 után költözött a szigetországba, a legtöbben 2012-ben.

Több mint hetven százalékuk a magasabb életszínvonal reményében hagyta el hazáját, és hatvan százaléknál többen említették a rossz gazdasági helyzetet is. A jobb munkalehetőség és a rossz politikai helyzet is fontos szempont, a válaszadók több mint fele jelölte meg ezeket költözése okaként.

Csak a kérdőívet kitöltők hat százaléka mondta azt, hogy egy éven belül hazajönne. 35 százalékuk öt éven belül nem költözne vissza Magyarországra, 38 százalékuk pedig egyáltalán nem tervezi a hazatelepülést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik