Belföld

Többször hibáztak a minisztérium bontásánál

A szakértői vizsgálat szerint a hibák együttesen vezettek ahhoz, hogy a Margit körúti épület egyik szárnya összeomlott - tájékoztatta a beruházást végző cég szerdán az MTI-t.

Halmai Zoltán, a Millenáris Széllkapu Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy az elrendelt személyi és eljárásbeli változások mellett várhatóan a jövő héten folytatódhat az irodaépület megmaradt részének bontása.

Az ügyvezető kifejtette: az igazságügyi műszaki szakértő részvételével végzett vizsgálat megállapította, hogy a kivitelezés során eltértek a bontási terv szerinti sorrendtől, és a födémek túlterhelés elleni védelme sem volt megfelelő. Mindez egy tartógerenda repedéséhez, majd megrogyásához vezetett.

Magától is összeomolhatott

Az így kialakult veszélyhelyzetben lezárták az épület melletti Kis Rókus utcát, a munkaterületen mindenkit biztonságos helyre irányítottak, majd a bontógép azon kezdett dolgozni, hogy az omlás kontrollált körülmények között történjen. Végül a beavatkozás közben az épületrész összeroskadt. A szakértői csoport álláspontja szerint nem kizárt, de nem is bizonyított, hogy az összedőléshez az utolsó lökést a bontógép adta.

Az ügyvezető szerint a munkálatok biztonságos folytatása és a hasonló esetek elkerülése érdekében szükség van a bontási tervek felülvizsgálatára és kiegészítésére. Halmai Zoltán ezenkívül az irányítás szakmai megerősítését is elrendelte, valamint felszólította a bontásban részt vevő cégeket az érintett személyek szakmai felelősségének tisztázására.

A továbbiakban új statikus tervező és felelős műszaki vezető, valamint tervellenőr bevonásával folytatódik majd a bontás, és a műszaki ellenőrzés is hatékonyabb lesz. Emellett a közterület-felügyelettel is az eddiginél szorosabb együttműködést alakítanak ki annak érdekében, hogy a környéken lakóknak és az arra közlekedőknek ne kelljen váratlan, fenyegető helyzettel szembesülniük – tette hozzá.


Fotó: MTI

Váltás és csúszás

Az ügyvezető nem cáfolta az értesülést, hogy a gépi bontást végző egyik alvállalkozó helyett más folytatja a munkát.
Az irodaépület lebontásának eredeti határideje július 31. Halmai Zoltán szerint ehhez képest nem zárható ki némi csúszás, de ezt csak a munkák újraindítása után lehet majd pontosabban látni.

A volt Ipari Minisztérium épületének bontása során május 12-én az épület Kis Rókus utca felőli szárnya összeomlott. A Millenáris Széllkapu Nonprofit Kft. ügyvezetője akkor – a kivitelező információi alapján – arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a bontási munkát vezető mérnök a hatodik emelet magasságában kritikus repedést észlelt egy vasbeton tartóelemen. A repedés azzal fenyegetett, hogy a bontás biztonsága sérülhet, esetleg ellenőrizhetetlen folyamatok indulnak el. Azonnali beavatkozással beomlasztották az épületrészt, ezzel megelőzve, hogy spontán összedőlés következzen be.

A cégvezető szerint indokolt volt a bontás azonnali felfüggesztése és az alapos vizsgálódás annak ellenére, hogy nem történt személyi sérülés és az anyagi kár sem jelentős.

A terület bontást követő hasznosításával kapcsolatban Halmai Zoltán elmondta: jelenleg az ötletpályázat győztes koncepcióinak továbbgondolása folyik. Megvalósíthatósági, finanszírozhatósági, valamint városrendezési, üzemeltetési szempontok, illetve a környéken élők szempontjainak figyelembevételével elemzik a szóba jövő funkciókat. Továbbá a tervezési program összeállításához szükséges előkészítő munkák, vizsgálatok folynak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik