Belföld

Pethő András is távozik az Origótól

A Lázár János utazásaival kapcsolatos cikkek írója is elment a hírportáltól.

Sáling Gergő után a lap főszerkesztő-helyettese, Pethő András is otthagyja az Origót – jelentette be Facebook-oldalán az újságíró. A részletekről egyelőre nem tudni semmit, Pethő csak annyit közölt, hogy “megy ő is, bár a papírmunka még hátravan”.

Információink szerint az Origó szerkesztőségében Sáling Gergő eltávolítása óta többen is felmondtak, vagy épp fontolgatják a felmondást. Úgy tudjuk, a lap vezetősége pluszpénzekkel: jutalmakkal, béremeléssel próbálja a portálnál tartani az újságírókat.

Luxusutazások közpénzből

Pethő András Lázár János utazásairól készített cikksorozatot: kiderítette, hogy a Miniszterelnökséget vezető államtitkár szállásköltsége egy 2012 november végi háromnapos angliai utazáson 920 ezer, egy tavaly márciusi kétnapos svájci úton 469 ezer, egy tavaly júliusi, szintén kétnapos olaszországi úton pedig 582 ezer forint volt. Az Origo szerint ehhez hasonló nagyságú szállásköltségek nem szerepeltek más hivatali vezetőknél, pedig többen közülük Lázárral azonos tisztséget viseltek.

A cikkből kiderült, hogy mindhárom kiküldetésen 2 fős delegációk vettek részt, tehát a több mint 1,97 millió forintos költségen ketten osztoztak.Ez azt jelenti, hogy Lázár és társának szállása átlagosan közel 250 ezer forintba kerülhetett éjszakánként. Az nem tudni, hogy a ki kísérte el külföldi útjain Lázár Jánost, csak annyit, hogy az utazásokon minden esetben „közszolgálati alkalmazottak” vettek részt.


Pethő András 2005 óta volt az Origo munkatársa

Az Origo még tavaly perelte be a Miniszterelnökség, mert az nem adott részletes tájékoztatást Lázár János több külföldi útjáról.

A Miniszterelnökség Pethő András kérdéseit az ügy kezdete óta azzal hárította el, hogy Lázár János a külföldi hírszerzést végző Információs Hivatalt felügyelő államtitkárként vett részt az utazásokon. A per során ugyanakkor a hivatal elárult néhány apró részletet a svájci és az olaszországi kiküldetésről. Az április végi tárgyaláson közölték, hogy Svájcban “egy német állampolgárral tárgyalt a magyar–német, valamint a magyar–orosz kapcsolatokról”, Olaszországban pedig “a Svájcba illegálisan vitt magyar pénzeszközökkel kapcsolatban folytatott tárgyalást, a tárgyalópartner által megjelölt szállodában”.

Lázár így reagált:

“Mindenkeppen szeretnék Pethő Andrásnak, az origo.hu újságírójának legalább a mai napon egy kis élvezetet szerezni, ezért a megnevezett utak során felhasznált két millió forintot rögvest az állami költségvetés rendelkezésére bocsátom.”

Nem sokkal később az Origo főszerkesztőjét, Sáling Gergőt eltávolították a lap éléről.

Az Origo Zrt. szerint nem politikai okokból, hanem “a változó médiafogyasztási szokásokhoz alkalmazkodva” átszervezik a tartalomelőállítást, emiatt neveztek ki új főszerkesztőt. A portál szerkesztősége viszont azt nyilatkozta, hogy nem értenek egyet Sáling leváltásával és azzal, hogy a döntésnél nem vették figyelembe véleményüket, így nem látják biztosítottnak, hogy folytassák munkájukat. A Kettős Mérce blog tegnap szimpátiatüntetést szervezett, a tiltakozók az Origo Dob utcai székházától a lezárt Teréz körúton keresztül a Kossuth térre vonultak.

Sáling Gergő a Válasz.hu-nak tegnap elmondta, hogy nem saját elhatározásból kellett távoznia. Origós szerződése nem teszi lehetővé, és nem is szeretné elmondani, hogy politikai nyomásra kellett-e távoznia. Még nem tudja, hogy hol fog elhelyezkedni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik