Belföld

Deutsche Telekom: Az Origo belügye Sáling kirúgása

Reagált az Origo német anyacége a főszerkesztő kirúgására.

Orbán csatlósa a Deutsche Telekom a magyar demokrácia lebontásában? – teszi fel a kérdést a Verfassungsblog szerzője. A cikk megemlíti, hogy az Origót birtokló Magyar Telekom anyacégének vezetője, Timotheus Höttges néhány hete megállapodást írt alá Orbánnal a nemzeti szélessávú stratégia megvalósítására. Felidézi azt is, hogy az Origo Orbán miniszterjelöltjének luxushotel-számláiról írt, ezért kellett Sálingnak távozni.

A szerző megkérdezte a Deutsche Telekomot, hogy mi az álláspontja az ügyben. A cég azt válaszolta, hogy a Deutsche Telekom nem kérdőjelezi meg a a sajtó és a véleménynyilvánítás szabadságát. Véleményük szerint az Origo a Magyar Telekom függetlenül működő leányvállalata. A személyi változások az anyavállalat véleménye szerint is egy belső átalakítás részei, azt a leányvállalat belügyének tekintik.

Ezt sokan másképp látják – tegnap tüntetés volt, és az Origo munkatársai is tiltakozó közleményt adtak ki a főszerkesztőváltás ellen.

Mi az a Nemzeti Infokommunikációs Stratégia?

A kormány 2016 és 2020 között szeretné felszámolni a digitális, vagyis az internettel kapcsolatos „hátrányos helyzeteket” a társadalomban az államtól kezdve a gazdaságon, kutatáson át az állampolgárokig (itt olvasható a stratégia a maga teljességében). 2016-ig szeretné elérni a teljes lefedettséget széles sávú internetben országosan, és az EU-s átlagértékeket hozni sávszélességben (mobilneten is). Le kell csökkenteni a digitális írástudatlanságot (40% alá), a felnőtt lakosság 65%-a legyen rendszeres netező, és 50%-a vásároljon a neten rendszeresen (avagy használja az e-kormányzat felületeit), 2020-ra pedig legyen 30 mbps gyorsaságú net minden háztartásban, a digitális írástudatlanok száma menjen le 30%-ra, és 75%-ra emelkedjen a rendszeres netezők száma. Ehhez a nagyszabású tervhez kapcsolódóan kötött megállapodást a Deutsche Telekom és a kormány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik