Belföld

Alapítója is elhagyja az Origót

A 444 értesülése szerint György Péter esztéta kilép az Origo Zrt. igazgatóságából. A portál meghatározó embere azt mondta, a főszerkesztő kirúgásának módját látva nincs más választása.

A 444 felidézi, hogy György Péter 1996-ban lett tanácsadó az Origót birtokló Telekom elődjénél, a Matávnál. Ő beszélte rá a cégvezetést, hogy foglalkozzanak tartalomszolgáltatással, ő hívta az első szerkesztőségvezetőket a laphoz, és azóta is részt vesz a kiadói döntésekben. Sáling Gergő főszerkesztő kirúgása után azonban úgy véli, nincs más választása, mint hogy otthagyja a céget.

Bár az Origo vezetése és Lázár János államtitkár határozottan tagadja, a legtöbb értesülés szerint Sálingot politikai nyomásra, és nem szakmai okokból küldték el a laptól. Ezt látszik alátámasztani a szerkesztőség tiltakozása is a döntés ellen. A 444 azt írja, hogy a Miniszterelnökség folyamatosan panaszkodott az Origo cikkeire mind a Deutsche Telekom, mind az Origo Zrt. vezetőségénél. Több mint egy éve nyomasztották a szerkesztőséget, és a Lázár luxusutazásairól szóló cikk után az Origo vezérigazgatója úgy döntött, inkább megválik Sálingtól, hogy a politikusok megnyugodjanak – írja a lap.

György Péter igazgatósági tagsága mellett az Eötvös Loránd Tudományegyetem Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének igazgatója. Döntéséhez hozzáfűzte, hogy elmondhatatlan aggodalmat érez a magyar online újságírók iránt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik