Belföld

A Fidesz leszámolna a fociultrákkal

Módosítanák a sporttörvényt. A szurkolók csak úgy juthatnának be a stadionokba, ha íriszképet, vénalenyomatot vehetnének tőlük.

A Vas Imre és Simon Róbert Balázs által jegyzett előterjesztés szerint a klubok – ha van beléptető rendszerük – csak névre szóló jegyeket, bérleteket adhatnának el. Beléptető rendszer alkalmazásakor a szervező „a személyazonosításra alkalmas, fényképpel ellátott, kedvezményekre jogosító kártya (a továbbiakban: klubkártya) kiváltását is kötelezővé teheti”.

Mit kell tenni a klubkártyáért?

„A szervező а klubkártya kiváltásának а feltételeként meghatározhatja, hogy а klubkártya tulajdonosa személyazonosítása céljából”, képmásából, íriszképéből vagy vénalenyomatából generált, vissza nem fejthető, titkosított, algoritmizált alfanumerikus kódot továbbiakban:  HASH-kód kezelhessen. A HASH-kód elkészítése után az ahhoz felhasznált biometrikus adatokat törölni kell. Ha a néző személyes adatai vagy a HASH-kód nem egyeznek meg a szervező nyilvántartásával, a néző nem mehet be a meccsre.

Fotó: Kummer János

A javaslat indokolása szerint a kormány „tudatos sportlétesítmény fejlesztési törekvéseinek köszönhetően Magyarországon а kor kihívásainak minden téren megfelelő új stadionok épültek és nyitják meg kapuikat а jövőben is а nagyközönség előtt”. A fideszes képviselők szerint fontos, hogy az európai viszonylatban is magas színvonalú létesítményekben а kulturált, családbarát szurkolási formák érvényesüljenek, visszaszorítva а rendbontó, hangulatromboló magatartási cselekményeket.

Az előterjesztők szerint a törvényjavaslattal elérhető, hogy a szervezők a modern technológia segítségével már a beléptetésnél kiszűrhessék azokat, akik korábbi rendzavarásukkal veszélyeztették a “fair play szellemét a lelátókon”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik