Belföld

Némethnéhez kerülhetnek a paksi milliárdok

Némethné Lázár János felügyelete alatt őrizné a paksi beruházást, és lassan szivárognak az új államtitkárok nevei is.

Orbán Viktor múlt csütörtökön nevezte meg miniszterjelöltjeit, kedden kezdődik meghallgatásuk. Az előző kormányhoz képest három ponton változott a névsor. Németh Lászlónét például Seszták Miklós váltja a nemzeti fejlesztési minisztérium élén, ám a Népszabadság információi szerint személyét továbbra sem nélkülözik. Az előzetes tervek szerint ugyanis a Lázár János által vezetett Miniszterelnökség „hatósugarába” kerülhet, és a paksi beruházást felügyelheti az előzetes tervek szerint.

Ami az államtitkárokat illeti, hivatalos névsor még nincs, ám a lap szerint Fónagy János maradhat a parlamenti államtitkár, de egy másik KDNP-s politikus, Aradszki András lehet az energiaügyi államtitkár. A kereszténydemokraták „biztos” államtitkára lesz emellett Rétvári Bence, aki valószínűleg a humán csúcstárca parlamenti államtitkári székét foglalhatja el. Az pedig bizonyos, hogy Simicskó István marad sportállamtitkár, a szintén KDNP-s Soltész Miklós pedig szociális államtitkár.

Czunyiné Bertalan Judit is államtitkár lehet, kifejezetetten a családokra, az ifjúságra koncentrálna. A lapnak kormányzati források megerősítették, hogy az EMMI kulturális államtitkára Doncsev András lesz Halász János helyett. Még nyitott állítólag, hogy kit javasol Balog Zoltán miniszter egyházügyi államtitkárnak: kereszténydemokrata körökben Vejkey Imre nevét lehetett hallani, de „ez nem vehető biztosra”. Az egészségügyi államtitkári posztra kormányközeli források szerint Velkey György, a Kórházszövetség elnöke esélyes, de Zombor Gábort, Kecskemét polgármesterét is emlegetik a poszttal kapcsolatban.

Ami az oktatási államtitkári széket illeti: fideszes képviselők tudomása szerint Hoppál Péter neve merült fel, de elhangzott az is, hogy Hoffmann Rózsát a Fidesz-frakció „egy erős képviselője” válthatja. A külügyi közigazgatási államtitkár Bíró Marcell, a magyar kulturális intézeteket és kapcsolatokat felügyelő államtitkár Balatoni Mónika, a bilaterális kapcsolatokért felelős államtitkár pedig Mikola István jelenlegi OECD-nagykövet lehet. A nemzetgazdasági tárca parlamenti államtitkári székét Tállai András jelenlegi önkormányzati államtitkár foglalhatja el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik