Belföld

Kövér valódi sztárokat díjazott

Munkára, jól végzett fizikai munkára szüksége van az országnak - jelentette ki az Országgyűlés elnöke a VII. Szakma Sztár Fesztivál parlamenti díjátadóján.

Kövér László azt mondta, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) által szervezett országos szakmai versenyen legjobb helyezést elértek elismerésének helye van a Parlamentben, mert az ország házát olyan dolgokra kell használni, amelyek a nemzet életében nagyon fontosak, ez a verseny pedig az. A szakmai megmérettetéseken évről évre egyre többen szerepelnek, idén 38 szakmában 4000 fiatalt “mozgattak meg”. Közülük 194-en jutottak a döntőbe – tette hozzá.

Az országnak szüksége van a fiatalok elkötelezettségére, energikus tenni akarására, amit a mostani versenyen is megmutattak. Az egyik legfőbb célkitűzés a munka becsületének helyreállítása. A kemény munkával, munkájából megélni tudó szakember példájára van szükség. Az ország továbblépéséhez sok szakember kell, sok olyan, aki nem fél a munkától. Csak így teremthető meg a munkára épülő társadalom – emlékeztetett a házelnök.

A munkát nem spórolhatja meg politikus, bankár, pék, szakács és a sportoló sem, ha jó teljesítményt szeretne elérni. Mint Kövér László utalt rá: “Azt mondják a focipályák környékén, a tehetség az, aki beválik” – és a díjazott fiatalok beváltak. A fiatalokat felkészítő tanárok – a házelnök szerint – nemcsak a tudást adták át, hanem személyes példájukon keresztül az életszemléletüket is. Ez utóbbi – a tudáson túl – nagyban elősegítette a versenyen részt vevők kiemelkedő teljesítményét.

Az Országgyűlés elnöke beszélt arról is: egyre kevesebb a munkanélküli és egyre többen dolgoznak Magyarországon. Ez év február-áprilisa között már 4,107 millió embernek volt munkája az országban. Ez 238 ezerrel több a korábbinál. Az idei első negyedévben pedig 3,5 százalékos volt a bruttó hazai össztermék növekedése Magyarországon, ami még az optimista várakozásokat is meghaladta.

Parragh László, az MKIK elnöke elmondta: a szakmai döntőkben részt vevők közül 114-en kaptak első, második és harmadik helyezést. Rajtuk kívül felkészítő tanáraik munkáját is elismerték a verseny szervezői. Emellett szükségesnek tartotta, hogy a legjobb szakmunkásoknak lehetőségük legyen technikussá, mérnökké válniuk is. Eredményként említette, hogy 2018-ban Magyarországon rendezhetik meg az EuroSkillst, a fiatalok európai szakmai vetélkedőjét, amely újabb lendületet adhat a magyar szakképzésnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik