Belföld

Luxus a halál a magyaroknak

Gyászos képet mutat az úgynevezett Kegyeleti Index. Ötből négy embernek okozna anyagi problémát a temetés.

A CIG Pannónia biztosító először publikálta úgynevezett Kegyeleti Indexét, amelynek jelenlegi 2,6-os értéke azt fejezi ki, hogy egy magyarországi temetkezés átlagos költsége 2,6-szorosa az öregségi nyugdíj átlagának. Az index a temetkezés módjától függően eltérő: koporsós temetésnél országos értéke 3,2, hamvasztásosnál 2,1. Földrajzilag is nagyok az eltérések: a közép-magyarországi régióban több mint 1 havi átlagnyugdíjjal magasabbak a koporsós temetkezés költségei, mint a Dél-Dunántúlon.

A kutatás szerint a magyarok négyötödének okozna anyagi problémát a búcsúztatás, amire a válaszadók 12 százalékának egyáltalán nem lenne pénze. A falun élők az országos átlagnál nagyobb arányban (50%) úgy gondolják, hogy a temetkezés költségeiről mindenkinek saját magának kell gondoskodnia. A többség tisztában van azzal, mekkora kiadással jár a temetkezés. A megkérdezettek csaknem kétharmada (61%) gondolja, hogy annak költsége meghaladja a 250 ezer forintot.

A válaszadók 43%-a nem foglalkozik azzal, hogy halála után miként adják meg számára a végtisztességét. Emiatt a megkérdezettek egynegyede aggódik: 7 százalék nem tudja, ki gondoskodik a temetéséről, 18 százalék pedig tart attól, hogy hozzátartozói nem tudják finanszírozni a költségeket.

Többen aggódnak amiatt, hogy váratlan haláluk esetén milyen körülmények között élnek szerettei (38%). E csoporton belül jelentős arányt képviselnek azok (a csoport egyharmada), akik adósságot hagynak szeretteikre. A válaszadók csupán 11%-a gondolja úgy, hogy megfelelően gondoskodott hozzátartozói anyagi biztonságáról. E csoport kétharmada életbiztosítást kötött, 50%-uk megtakarítást és szintén 50%-uk ingatlant (is) hagyna örököseire.

A kutatást az NRC Piackutató végezte 1000 fő megkérdezésével, a 18-75 éves legalább hetente internetező lakosság körében. Az adatfelvétel 2014. április 27. és május 5. között készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik