Belföld

Botka László vezeti az MSZP-t

Elrendelte az MSZP választmánya a teljes tisztújítást, és július 19-ére összehívta a párt tisztújító kongresszusát - jelentette be Botka László, a testület választmányi elnöke szombaton. A pártot július közepéig Botka László vezetésével az országos választási bizottság (ovb) irányítja.

A választmány elnöke a testület budapesti zárt ülése közben, az MSZP székháza előtt újságíróknak elmondta: annak, aki szerepet akar vállalni az MSZP vezetésében, akár helyi, akár országos szinten, programmal kell rendelkeznie arról, hogyan szervezné újjá a pártot, és miként kíván hozzájárulni ahhoz, hogy “az Orbán utáni világra” egy modern, versenyképes, győzelemesélyes pártot tudjanak létrehozni.

Botka László közölte: a párt választmánya egyhangúlag hozta meg döntését a tisztújításról.

Az átmeneti időszakra az MSZP-t – az alapszabálynak megfelelően – az ovb vezeti – mondta a politikus, megjegyezve, hogy a választási bizottságot mint választmányi elnök ő vezeti július 19-éig. A választmány megerősítette a bizottság kilenc tagját is.

A választmány elfogadta a kongresszus szervezésének szabályait is, így június 1-jétől 30-áig a helyi és a megyei szervezetek újulnak meg, és megválasztják az új kongresszusi küldötteket. Másfél hét múlva indulhat az országos tisztségre pályázók helyi kampánya, nekik az alapszabálynak megfelelően össze kell gyűjteniük a tagok tíz százalékának írásbeli ajánlását – mondta.

“Kezdődik az újjáépítés”

Úgy fogalmazott, azt remélik a következő másfél hónaptól, hogy dinamizálni fogja nemcsak a szocialista pártot, hanem az egész baloldali közösséget, és most már nem arról beszélnek, mi az oka a vereségnek, hanem megkezdődik az MSZP újjáépítése. Arra ellenben nem válaszolt Botka László, hogy vállalná-e az elnökjelöltséget.

Mint mondta, egy ellenzéki párt számára a választások utáni időszak mindig lehetőség és kötelezettség, hogy újraépítse magát. Az MSZP-ben az újjáépítés a szombati nappal elkezdődött.

Botka László beszélt arról is, hogy az ülésre motorral érkező Mesterházy Attila megköszönte az elmúlt években kapott támogatást, és jelezte, hogy az MSZP sikeréért akar dolgozni, valamint eredményes munkát kívánt a következő pártvezetőségnek. Mesterházy Attila biztosította a pártot, hogy a mindenkori vezetők számíthatnak a munkájára. A választmány vastapssal köszönte meg a lemondott politikus munkáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik