Belföld

Pénzadomány Székkutasnak Németországból

Egy német házaspár több, mint 1000 eurót gyűjtött és adott át a településnek, hogy segítsék a Piroska múzeum kialakítását.

Dr. Wolf Brzoska feleségével Gudrunnal, valamint két magyar barátjuk közreműködésével pénzgyűjtésbe kezdtek lakóhelyükön a németországi Ehingenben. A helyi katolikus akadémián, a magyar kurzuson és a Szent György Lovagrendnél tett gyűjtés eredményét csütörtökön hozták Székkutasra. Az 1.100 eurót stílusosan egy unicumos dobozban adták át Rostás Péter alpolgármesternek.

A település 4 év után végre megszerezte a vasútállomás épületét a MÁV-tól, ahol hamarosan kialakítják a Piroska múzeumot, hiszen Székkutas egyedülálló tárgyi anyaggal rendelkezik az író Hugo Hartung, és a regény relikviáiból.

Wolf Brzoska a polgármesteri hivatalban tartott fogadáson elmondta, az 1954-ben 55-benmegjelent regény és könyv szinte minden német számára közismert. Korosztályuk legnagyobb kedvence a Sissy mellett, de a fiatalabbak közül is sokan szeretik. A Piroska művek legfontosabb hatása az, hogy a németek megszerették a magyarok vidámságát, közvetlenségét és vendégszeretetét.

A házaspár hangsúlyozta szorgalmazzák a székkutasi németajkú turizmus fellendülését, mivel abban hatalmas lehetőség rejlik. Elmondták rengeteg német jönne, megnézni a regény és a film színhelyeit, bejárni a pusztát, vagy mulatni egy jót. Télen disznóvágásokra is szívesen látogatnának, akár tömegesen is. Vásárhelynek is jutna itt szerep, mivel a város közelsége és kapcsolata a vendégeknek nyújtott programokban további lehetőséget, feladatot jelentene.

A vendégek a falu ajándékait kapták viszonzásképp, itt készült teákat, pálinkát és csokoládét, majd kocsira szálltak és bejárták a falu legszebb helyeit, illetve azokat amelyek feltűntek a regényben. A tavaly átadott emlékház csodálatot váltott ki belőlük, mint elmondták ide is érdemes elhozni a többi német vendéget. Jártak a pálinkafőzdében, a Csiky-háznál, az állomáson, valamint – sajnos csak kívülről – a szélmalomnál.

Az 1.100 euró, mint Rostás Péter és Kovácsné Rostás Erzsébet képviselő elmondta,  nagyon jó helyre került, azt gondos gazda módjára kezelik. Az állomás épületét kívül csinosítják, belül az emlékszobának szánt termet felújítják, a környezetet is széppé varázsolják.

A vendégek Székkutas németországi reklámjához, népszerűsítéséhez, német nyelvű szórólapok terjesztéséhez is segítséget ajánlottak, és ígérték bármikor visszatérnek a településre pár napra. A vengégeknek nagyon teszett Székkutas, a település szépségei, vendégszeretete, a levegő, és a finom falatok elbűvölték őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik