Belföld

Horváth Csabának vannak jelöltjei, Szanyi inkább elemezne

Az MSZP alelnöke, Horváth Csaba szerint Botka, Hiller, Tóbiás és Ujhelyi is szóba jöhet az MSZP elnökjelöltjeként. Szanyi Tibor úgy gondolja, elnökválasztás előtt elemezni kellene a helyzetet.

Botka Lászlót, Hiller Istvánt, Tóbiás Józsefet és Ujhelyi Istvánt is lehetséges pártelnökjelöltként említette Horváth Csaba, az MSZP alelnöke, fővárosi frakcióvezetője pénteken a TV2 Mokka című műsorában.

Mesterházy lemondása több forgatókönyvet tesz lehetővé

Úgy véli, az MSZP-nek az emberekhez közelebb álló politikát kell képviselnie. Ha csupán a pártelnök személye változna, az MSZP politikája nem, akkor erre a választók harmadszor is ugyanazt a radikális választ adnák, ami “a végromlással” lenne egyenlő – fogalmazott. Ezt a megváltozott politikát képviselheti Botka László, Ujhelyi István, Tóbiás József vagy Hiller István, de lehet más is, aki képes ezt megvalósítani.

Megerősítette, hogy a vezető szocialista politikusok sem tudtak Mesterházy Attila lemondásáról a bejelentése előtt, de véleménye szerint párttársa felelős döntést hozott, és meg kell köszönni neki az elmúlt négy évben elvégzett munkáját. Lemondása megkönnyítette a választmány döntését, mert így több forgatókönyv is lehetséges – mondta, “minimumprogramként” említve egy olyan kongresszus összehívását, amely csak pártelnököt választ.

Nem lesz szó személyi kérdésekről

Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja, megválasztott európai parlamenti képviselő az m1 Ma reggel című műsorában elmondta, hogy a szombati választmányi ülésen nem lesz szó személyi kérdésekről, alapvetően arról döntenek majd, hogy gyorsan vagy lassan válasszon elnököt az MSZP, vagyis csak elnökválasztás vagy felmenő rendszerű tisztújítás legyen. Véleménye szerint van idő, mert volt két olyan választás, amely után jobban teszik, ha higgadtan elemezgetik a történteket.

Cáfolta, hogy belharcok lennének az MSZP-ben, csütörtökön – idézte fel – a budapesti párttanács ülésezett, ő ott egyetlen hangos szót nem hallott. Kifejtette: ha kialakították az új működési modellt, akkor “fognak tudni előugrani a szereplők, egészen addig üres ambíciókról és találgatásokról beszélünk”.

A politikust kérdezték arról is, mi változott szerdáról csütörtökre, hogy a pártelnök lemondott. Szanyi Tibor szerint megváltozott a helyzet, “a párton belül különböző népek a korábbitól eltérő mozgáskultúrát mutattak fel”. Mint mondta, azokról beszél, akik korábban azt mondták, mindenki mondjon le, most meg azt mondják, a csúcsvezetők mondjanak le. Minden megyében vannak ilyenek – jegyezte meg. Mindemellett úgy nyilatkozott, ez nem belharc, “ez kitörési irányok közötti opcionális választási lehetőség”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik