Belföld

Ez a felcsúti polgármester sikerének titka

Ahogy Orbán Ráhel sógornője, úgy Mészáros Lőrinc és rokonai is a szubjektív bírálati szempontoknak köszönhetően nyertek több földbérleti pályázaton. Mészároséknak 305 hektárnyi földdel kevesebb jutott volna, ha a tenderen kisebb arányt képviselnek a szubjektív elemek.

A földbérleti pályázatok kapcsán már megírtuk: Tiborcz István nővére négyből négy földbérleti jogát a szubjektív elemekre kapott pontjaival nyerhette meg. A pályázaton a teljes pontszám 40 százalékát lehet megnyerni az üzleti tervvel, összesen 150 pontot. Ez volt a tenderen a szubjektív elem.

Mészáros Lőrinc, Orbán Viktorral, felcsúton
Fotó: MTI/Kosztincsák Szilárd

A szubjektív szempontok Tiborcz István nővérének 156 hektár földet hoztak, ezeknek hála a Bicske környéki földek 40 százalékát hozhatta el. De nemcsak Orbán Ráhel sógornője járt jól ezzel az értékelési rendszerrel: Mészáros Lőrincnek, Felcsút polgármesterének, valamint rokonainak is jóval kevesebb föld jutott volna, ha nem képviselnek ilyen magas arányt a szubjektív pontok a tenderen. Mészáros Lőrinc, valamint felesége és testvére összesen 10 pályázaton nyert, Mészáros Lőrinc a Búzakalász 66 Felcsút Kft.-vel 8-szor futott be, testvére és felesége ezen felül 1-1 tendert nyert meg.

A pályázat bírálati lapjait a PM-es Szabó Rebeka hozta nyilvánosságra, miután két évet pereskedett értük. Szabó sajnos a Mészáros-féle óbaroki pályázatot rosszul töltötte fel, így arról nincsenek információk, de a fennmaradó hét is tartogat érdekességeket.

Ott vannak például rögtön a kajászói tenderek: Mészáros itt két pályázaton nyert, ám mint a bírálati lapokból kiderül, a szubjektív pontok nélkül csak egy földet hozhatott volna el. Nem nyert volna például a 32,9 hektáros földről szóló pályázaton, ahol csak az objektív értékelési szempontok alapján jobbnak bizonyult volna a második helyezett.

 

Ugyancsak a második helyre szorult volna Mészáros az üzleti tervére kapott pontok nélkül Válon, ahol a szubjektív pontjainak hála egy 39,9 hektáros földet szerzett meg.

Mészáros Lőrinc felesége, Mészáros Beatrix, valamint testvére, Mészáros János szintén a szubjektív pontokkal nyert. Mészáros Beatrix azok nélkül csak a harmadik helyre futott volna be Kajászón, csúnyán lemaradva versenytársai mögött. Mészáros így viszont egy 94 hektáros szántó bérleti jogának boldog tulajdonosa lett.

Ugyanez látszik Mészáros János váli pályázatánál. Versenytársai hiába kaptak duplaanyit az objektív elemekre, a szubjektív pontokkal az élre tudott törni a felcsúti polgármester testvére. Ez a Mészáros családnak újabb 139 hektár földet jelentett.

 

 

 

Összességében Mészáros Lőrinc és rokonai 305 hektár földhöz juthattak hozzá a szubjektív elemeknek köszönhetően. Ez majdnem a duplája annak, mint amit Tiborcz István nővére nyert – ugyancsak a szubjektív elemekkel. És ahogy Tiborczéknál, úgy Mészároséknál sem tudhatjuk meg, hogy mégis mi volt azokban az üzleti tervekben, ami a bírálókat annyira meggyőzte, hogy rögtön az első helyre sorolták át mindkettőjüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik