Belföld

Városszéli drágakő lesz a tanösvény

36 és fél millióból felújítják a téglagyári kubikok körül futó tanösvényt Vásárhelyen. Már most is szép.

Bármikor érdemes pár órás sétára felkeresni a város határában fekvő téglagyári tanösvény. A rárósi úton a várostábla után jobbra letérve, pár száz méter után el is érhetjük. Addig ugyan földes út vezet, de az ösvény immáron eső után is tisztán bejárható.

A régi táblák, padok, kukák mind elkorhadtak, összetörtek az évek alatt, de a felújítással ezeket is kicserélik. A Hódmezővásárhely Szent István Alapítvány leader pályázaton közel 37 milliót nyert a munkálatokra, amit augusztus 31-ig kell befejezni.

A munka java talán már el is készült. A tó száraz, tiszta lábbal körbesétálható, mivel az ösvényt fa hánccsal és zúzalékkal borították. Már jó pár új tábla is kikerült, ami a környék meglepően sokszínű és egyedi élővilágát mutatja be. A népi gyógyászat számtalan növénye megjelenik a partokon, körülöttük olajfák, bodza és vadrózsa bokrok között rengeteg rovar, gyík talál menedéket.

A tavak körül és fölött számtalan madár is otthonra lelt így az ornitológus beállítottságúak sem fognak unatkozni. Évszaktól függően tucatnyi fajta madár figyelhető meg egy kis türelemmel. Sok pihenőt, és padot is telepítenek, sőt vélhetően a hosszabb időre érkező túrázókra is gondolnak, ugyanis a régi sövénykerítés mögé esőbeálló filagóriát építettek, mellette pedig három fedett szabadtéri kemence épül.

A tanösvény már most, félkész állapotban is megér egy kirándulást, de a kullancsveszély miatt erre készülni kell. A kényelmes, zárt ruházat mellett a fényképezőgép és a távcső se maradjon otthon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik