Belföld

A Fidesz ledózerolhatja az ellenzéket a fővárosban

Egy új törvénnyel a listán választott képviselők helyett a kerületi polgármesterek ülnének be a fővárosi közgyűlésbe – értesült a hvg.hu.

A Fidesz még az októberi helyhatósági választások előtt átszabhatja az önkormányzati törvényt. A hvg.hu szerint ugyanis a párt csütörtöki elnökségi ülésén elfogadták azt a törvényjavaslatot, aminek értelmében a Fővárosi Közgyűlés szerkezete a jelenlegi tisztán listás választási szisztéma helyett a 23 kerületi polgármesterből állna.

A főpolgármester megválasztásának módja nem változna, továbbra is közvetlenül a budapestiek szavazataival nyerné el mandátumát.

A létrehozandó testület tagjainak száma még nem biztos pont. Az egyik variáció szerint csak a 23 kerületi polgármesterből állna, egy másik – két napja még ez a verzió élt – azzal számol, a polgármesterek mellett egy „kompenzációs listáról” még választott képviselők egészítenék ki azt.

Mindemellett az új törvénnyel a főpolgármester hatáskörei “papíron” nem csökkennek, a kormány mindezek ellenér jelentős forrásokat, hatásköröket fog elvonni, például a városüzemeltetés terén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik