Belföld

Nézőpont: felülreprezentált volt az ellenzék

Az európai parlamenti kampány időszakában az esti híradók tudósításainak több mint negyede az EP-választással volt kapcsolatos. A Nézőpont Intézet a TV2, RTL Klub, M1, Duna Televízió, HírTV, ATV esti híradónak elemzését végezte el április 7. és május 25. között.

E szerint politikai hírekkel a választópolgárok legkevésbé a kereskedelmi csatornákon találkozhattak a kampányidőszakban. A TV2 híradójában 15, az RTL Klubon 18 százalék volt a politikai hírek aránya. E mutató – a korábbi tendenciákhoz hasonlóan – az M1 és a Duna Televízió híradójában volt a legmagasabb 57 és 58 százalékkal. A politikai hírek aránya az ATV műsorában 55 százalék, míg a HírTV Híradó 21 című műsorában átlagosan 49 százalék volt. Összesítve: a politikai hírek aránya április 7. és május 25. között 36,4 százalék volt.

A vizsgált időszakban a tíz legtöbb megjelenést generáló téma közül az első helyen az EP-választás, a másodikon az április 6-i országgyűlési választás szerepelt.A harmadik legtöbb megjelenést kapó témát (63 megjelenés) az MSZP belső ügyei jelentették, míg a Kovács Béla-ügy a negyedik helyre került (60 megjelenés). A Gaudi-Nagy Tamás által rendezett tüntetés 51 megjelenést, a Molnár Zsolttal és Sneider Tamással kapcsolatos ügyek pedig 37 megjelenést eredményeztek – olvasható az elemzésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik