Belföld

Tiltakoznak Orbán gulyás-hitlerezése ellen

Orbán Viktor, a Fidesz vasárnapi sikerére, valamint az unortodox gazdaságpolitikánk egészen megihlette a külföldi sajtót. A Die Tageszeitunk megúszott egy pert a magyar állam ellen.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap Orbán megtagadja Magyarország szavazatait Junckertől címmel közölte Stephan Löwenstein írását, amely kiemelte, hogy Orbán Viktor az EP-választási kampányban ugyan “kelletlenül”, de támogatta az Európai Néppárt csúcsjelöltjét, Jean-Claude Junckert, a választás után viszont “revansot vesz”, amiért a luxemburgi politikus bírálta a budapesti jobboldali fordulatot.

Az európai szocialisták és a néppártiak várható “hatalmi pókerjátszmájában lehet még szerepe” Orbán állásfoglalásának, hiszen a Fidesz szavazatai nélkül megfeleződik az Európai Néppárt előnye a szocialistákkal szemben. Martin Schulz, a szocialisták “dörzsölt taktikus” csúcsjelöltje ezt bizonyára számításba vette, ugyanakkor meglehet, hogy Orbán csak Juncker fideszes támogatásának “az árát akarja felsrófolni”.

Gulyás-Hitler

A Die Tageszeitung számában a Der Komissar című rovatban megjelent írásokkal szemben megfogalmazott diplomáciai tiltakozásokról közölt összeállítást Tiltakozás “Gulyás-Hitler” ellen címmel. A cikkben idéztek a magyar nagykövetségről érkezett levélből, amely szerint a rovatban annyira “becsmérlő módon” írtak Magyarországról, hogy jogi lépéseken gondolkodtak.

A rovatban megjelent írások alaposabb tanulmányozása alapján azonban arra a megállapításra jutottak, hogy egy “megzavarodott újságíró ömlengéséről van szó”, aki “összekeveri a sajtószabadságot az ostobaság szabadságával”. Ezért a nagykövetség arra kéri a szerkesztőséget, hogy a jövőben tartózkodjanak hasonló, a sajtószabadsággal nem indokolható anyagok közlésétől – áll a levélben.

Csoda a Balatonnál

A Le Monde Orbán pártjának újabb diadala Magyarországon címmel közölt tudósítást. A Fidesz győzelme a tudósító Joelle Stolz szerint “újabb diadal Orbán Viktornak”, a valódi meglepetést azonban a DK és az Együtt-PM jó eredménye jelenti, ami elsősorban a hatalmas vereséget szenvedett MSZP-t gyengíti. A Jobbik jó szereplése a lap kommentárja szerint erősíteni fogja Orbán euroszkeptikus irányvonalát, aki “eltökélt abban, hogy hallassa a hangját az Európai Néppárt konzervatív csoportjában”. Ennek egyik jele, hogy már állást foglalt Jean-Claude Juncker ellen.

A Rzeczpospolita Orbán Viktor kormányának az előző ciklusban folytatott gazdaságpolitikáját elemezte. A Csoda a Balatonnál című írás szerzője, Jan Czekaj lengyel közgazdász, volt pénzügyminiszter-helyettes sorra vette a legfontosabb gazdasági mutatókat, de közülük csak a magas költségvetési hiány lefaragását és a folyó fizetési mérleg hiányának javulását ismerte el komoly teljesítménynek.

Utalt arra, hogy Jaroslaw Kaczynski, a fő lengyel ellenzéki párt elnöke többször kifejtette, Orbán gazdaságpolitikáját követendő példának tartja. Az Orbán-kormány eredményeit értékelve azonban komoly kétségek merülnek fel az iránt, hogy ez a gazdaságpolitika valóban érdemes lenne-e a követésre – összegezte véleményét a lengyel közgazdász.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik