Belföld

Itt az újabb intő Strasbourgtól

A véleményének kifejtése miatt váltották le Baka Andrást, a Legfelsőbb Bíróság volt elnökét – állapította meg az Emberi Jogok Európai Bírósága.

A bíróság Baka András egyes panaszpontjait elutasította, más pontok tekintetében további tájékoztatásra tart igényt. A testület kedd reggel közzétett ítélete szerint megalapozottnak látta Baka keresetét, amiben azt kifogásolta: 2011-ben azért váltották le a Legfelsőbb Bíróság (a későbbí Kúria) elnöki tisztségéből, mert kifogásolta a kormánykoalíció egyes törvényeit.

Baka vagyoni kártérítést is kért, ennek összegéről még nem döntött a bíróság. Elmaradt bére és más jogcímek alapján 224 millió forint vagyoni és 6 millió forint nem vagyoni kártérítést kért, valamint 46 millió forint ügyvédi munkadíjat – írja az Index.

Baka: elégtétel

Baka András a döntés után az MTI-nek elmondta, hogy még nem volt ideje részletesen áttanulmányozni az ítéletet, de úgy látja, hogy igazat adtak neki ebben az egész magyar igazságszolgáltatás függetlenségét érintő ügyben. Ezért a döntés elégtétel lehet minden magyar bírónak is. Visszahelyezését nem kérte, ezért erről nem is dönthetett a strasbourgi bíróság, az anyagi kompenzációról pedig egyelőre nem foglaltak állást. Baka András jelenleg a Kúria egyik bírói tanácsának elnöke.

A legfelsőbb bírósági elnöknak hatéves mandátuma félideje előtt kellett távozni. Baka 2011-ben elmondta, hogy szerinte minderre azért került sor, mert az elmúlt hónapokban nyilvánosan szót emelt a bíróságok alapvető európai jogelvei és ezen keresztül a jogállamiság védelmében. Baka András a Kúriává alakult Legfelsőbb Bíróság (LB) és a megszűnő Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) utolsó elnöke szerint a kétharmados parlamenti többség számos szükséges politikai lépés megtételéhez jelenthet szilárd bázist, ami indokolt lehet, ha az ország nehéz helyzetben van.

Súlyos figyelmeztetések

Ám az alkotmányos alapintézmények vonatkozásában éppen hogy bölcs önmérsékletre, körültekintő és higgadt eljárásra lenne szükség a minősített többséggel bíró politikai hatalom részéről, hogy ezzel is jelezze: tiszteletben tartja ezeknek az intézményeknek – például az LB-nek, a Magyar Nemzeti Banknak, az Alkotmánybíróságnak – a függetlenségét, megadja a törvényes működésükhöz szükséges anyagi forrásokat.

Az ezzel ellentétes gyakorlatot folytató politikai erőknek számítaniuk kell arra, hogy kiiratkoznak Európából – mondta Baka András, aki utalt arra is, hogy az utóbbi napokban feltűnően megszaporodtak a Magyarországnak szóló súlyos nemzetközi figyelmeztetések.

“Kövessék meg és kompenzálják”

Az LMP parlamenti frakciója szerint bár az ítélet erkölcsi elégtétel, nem elégséges “a jogbiztonságon ejtett sebek begyógyítására”. Ennek ugyanis elengedhetetlen feltétele lenne, hogy “a kétharmados többség egyszer és mindenkorra fejezze be az alkotmányos intézmények hatalmi céloknak történő alárendelését”. Az ellenzéki párt álláspontja szerint az Országgyűlésnek meg kell találnia a módját, hogy Baka Andrást visszahelyezzék pozíciójába.

Az Együtt-PM felszólította a kormányt, hogy kövesse meg és kompenzálja Baka Andrást. Álláspontjuk szerint a strasbourgi ítélet azt bizonyítja, hogy “az Orbán-rezsim” működése, valamint az egypárti alaptörvény ellentétes az európai demokráciák szellemiségével, és nem a nemzeti érdeket szolgálja.

A Demokratikus Koalíció úgy reagált: ezzel a döntéssel ismét igazolva látják aggályaikat, vagyis a Fidesz a bíróságokra vonatkozó szabályozások ürügyén a jogállam utolsó bástyája, a független igazságszolgáltatás ellen intéz meg-megújuló támadást.

A bírói függetlenség a jogállam olyan alapelve, amely nem csak két-, de háromharmados többség birtokában is érinthetetlen – hangsúlyozták, és fölszólították a kormánytöbbséget, hogy “legalább ezen a téren” állítsa helyre az európai állapotokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik