Belföld

Bubi: elindult a végső visszaszámlálás

Még egy teszt, és a fővárosiak már fel is pattanhatnak a közösségi kerékpáros rendszer bringáira. Hévízen viszont már tekerhetnek az ottlakók.

A végső tesztelés előtt áll az új budapesti közösségi kerékpáros rendszer, a MOL BuBi, hamarosan indulhat a nyilvános próbaüzem – közölte a rendszer kiépítője, a T-Systems Magyarország kedden az MTI-vel.

Mint írták, a BuBi átadása azért csúszik, mert a rendszer “komplexitása miatt” az egyedi szoftver fejlesztését és tesztelését később tudják csak lezárni.

Kifejtették, hogy a rendszer a világ számos országában működik, de a máshol kipróbált elemeket (fedélzeti számítógép, érintőképernyős terminál, mobiltelefonos kölcsönzés, speciális parkolási, vészleadási funkciók) Budapesten együtt valósítják meg, ezek összehangolása az előre jelzettnél több időt vesz igénybe.

A konzorcium extra erőforrások bevonásával a Budapesti Közlekedési Központtal szorosan együttműködve folyamatosan végzi a rendszer végső tesztjeit. Jelezték: jelenlegi állapota már most lehetővé teszi, hogy a BKK által szervezett, nyilvános próbaüzemre a regisztráció hamarosan megkezdődjön, és ezer jelentkező kipróbálhassa a közbringarendszert.

Mindeközben Hévízen…

A város négy pontjára telepített dokkoló állomásokkal és 30 speciális kerékpárral indították el kedden Hévízen a mintegy 90 millió forintból megvalósított közösségi kerékpárrendszert.

Papp Gábor polgármester (Fidesz-KDNP) az avatáson elmondta: a Horvát-Magyar IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programban Kapronca városával közösen elnyert Bicycle Oasis című projekt keretében valósították meg a HeBi névre keresztelt beruházást.

Az október végéig ingyenesen – csupán ezer forint kaucióval – igénybe vehető és később is 300 forint alatti óránkénti díjért bérelhető kerékpárokkal az aktív turizmust kívánják erősíteni, illetve a környezetbarát közlekedés fontosságát tudatosítani.

És Győrben is

Nettó 98,9 millió forintból kívánja kiépíttetni Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata a kerékpárkölcsönző közösségi közlekedési rendszert – a felhívás a legutóbbi Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.

A feladat magában foglalja a rendszer kialakítását és üzembe helyezését, valamint az üzemeltetést is. A finanszírozás teljes egészében uniós forrásból történik, a NYDOP (Nyugat-Dunántúli Operatív Program) keretében.

A város megjelölt helyein 23 terminált kell felszerelni, ezekben 256 dokkolónak kell lennie. A leszállítandó kerékpárok száma 180, de ezekhez egy készlet raktári pótalkatrészt és a karbantartáshoz egy alapszerviz felszerelést is szállítani kell.

A használathoz kell még 5 ezer darab ügyfélkártya, és része a tendernek az informatikai háttérrendszer is. A nyertesnek 24 órás műszaki ügyeletet és az ügyfélszolgálat működtetését is vállalnia kell.

Ajánlatot az tehet, aki rendelkezik olyan referenciával, amely legalább 6 gyűjtőállomáson legalább 80 dokkoló állás telepítését és 50 kerékpár szállítását tartalmazza.

Az ajánlattételi határidő június 30. A legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatást vállaló ajánlattevő lesz a nyertes.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik