Belföld

Vége van az MSZP-nek

A vasárnapi csúfos vereség után a szocialista párt „lélektanilag” készen áll leváltani Mesterházy Attilát és csapatát, ám a váltáshoz szükséges ellenjelölt még mindig nincs meg, a jelenlegi pártelnök szorosan a kezében tartja a gyeplőt – állítják a hvg.hu forrásai. Az is ront a helyzeten, hogy a még mindig jelentős tagsággal rendelkező budapesti szervezet Molnár Zsolt lemondásával szétesett. Ráadásul hiába is váltják Mesterházyt, frakcióvezetőként ő marad az MSZP egyik legbefolyásosabb politikusa.

A lap szerint teljes a fejetlenség és tanácstalanság a szocialista pártban. Az egyik elnökségi tag úgy fogalmazott, hogy az MSZP-nek a jelenlegi formájában vége van. Vasárnap este a pánik váltakozott a letargiával – fogalmazott a budapesti szervezet egyik vezető politikusa a hangulatról, hozzátéve, hogy ebben a lélektani helyzetben szombaton a választmány biztosan elzavarja Mesterházyt. Annak ellenére, hogy számítottak a meglehetősen rossz eredményre, a nagyon rossz budapesti eredmény „megütötte” a fővárosi tagságot, és sokan a pártelnököt és csapatát teszik felelőssé az eredményért.

Több befolyásos szocialista politikus is úgy gondolja, hogy “erre most rámehet az MSZP”. A helyzetről sokat elárul az is, hogy volt olyan, aki már a választások előtt is kimondta ezt, mások pedig a lesújtó eredmények után.

Az Indexnek nyilatkozó elégedetlen szocialisták szerint könnyebb helyzetben lenne az MSZP választmánya, ha Mesterházy Attila lemondott volna. A teljes tisztújításhoz össze kellene hívni a kongresszust. Továbbra is sokan vannak azon a véleményen, hogy egy ilyen alulról felfelé történő tisztújítás annyira hosszadalmas és időigényes, hogy felérne egy politikai öngyilkossággal az őszi önkormányzati választások előtt.

Nem így látja Lendvai Ildikó. A volt pártelnök Facebook-bejegyezésében írt arról, hogy ha a választmány az önkormányzati választások miatt megijed, és nem fogadja el a vasárnap esti lemondást, akkor süket és vak párt képét mutatja, „a majdnem vagy egészen halottét. Ennél minden jobb” – fogalmazott a politikus. Lendvai úgy véli, ha az MSZP nem mutat valamilyen életjelet, mozgást, változást, „mindenki elkönyveli: halottat ért a pofon”. Ő nem szeretne merő tapintatból és fegyelemből halkan, lábujjhegyen járkálni a saját kiterített testük körül.

Keresik az utódját

A hvg.hu-nak többen is megerősítették, hogy elindult a párton belül az ellenjelölt keresése. Többek közt Botka László, Hiller Itván és Ujhelyi István neve merült fel. Hiller korábban azt mondta lapunknak adott interjújában, át kell szervezni az MSZP-t, „rendet kell tenni” a pártban. De azt is hozzátette, hogy a heveskedőknek azt üzeni, hogy semmi értelme erősködni. Az őszi önkormányzati választás után rendben lezajlik majd az alulról induló és év végére a pártvezetésig felérő tisztújítás. Ez a normál menetrend.

Nem lesz könnyű helyzetben az, aki elvállalja, hogy Mesterházy kihívója legyen. Egy elnökjelöltnek 3 ezer aláírást kell összegyűjtenie ahhoz, hogy indulhasson. Ezt pedig csak időt, pénzt és energiát nem spórolva tudja véghezvinni. Az Index cikke arra is kitér, hogy mi motiválhat egy politikust az elnöki címért folytatott küzdelemre. Mint írják, a MSZP jelenleg éppen az eljelentéktelenedés útján halad, és egyre több szocialista is azon a véleményen van, hogy a jelenlegi struktúrában nem érdemes folytatni. Szanyi Tibor is olyan hasonlattal élt az ATV-ben, melyben “egy lepukkant Merciként” tüntette fel a pártot.

Külső befolyás

A hvg.hu szocialista forrásai szerint a DK és az Együtt a választási eredményének köszönhetően az is előfordulhat, hogy akár ők is beleszólhassanak a párt belügyeibe, például hatása lehet annak, ha azt jelzik, hogy nem fognak össze Mesterházyval az önkormányzati választáson. Ugyanez visszafelé is elsülhet, ahogy Mesterházy is Gyurcsány-ellenes kampánnyal alapozta meg párton belül a hatalmát még 2011-ben.

Az Együtt-PM-et úgy tűnik, hogy nem Mesterházy foglalkoztatja leginkább. A lapnak nyilatkozó források szerint nekik sokkal nagyobb „feladvány” Gyurcsány jó szereplése. Az ő méréseik, értékelésük szerint pont a volt miniszterelnök bevétele a januári összefogásba tántorította el a bizonytalan szavazókat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik