Belföld

Szanyi: lepukkant Merci az MSZP

Mesterházy Attila pártelnök vasárnap este, az EP-választás előzetes eredményének ismeretében jelentette be, hogy az MSZP elnöksége felajánlja lemondását a párt szombaton ülésező választmányának.

Szanyi Tibor, aki tagja az elnökségnek, az M1 Ma reggel című műsorában elmondta, fél órával a sajtótájékoztató előtt ült össze az elnökség, és mindenki számára egyértelmű volt, hogy le kell mondani.

Soha ilyen rossz eredménye nem volt az MSZP-nek – mondta, ugyanakkor hozzátette, hogy a demokratikus oldalon továbbra is az MSZP a legerősebb ellenzéki párt.

Azt mondta: a következő napokban azon lesznek, hogy elemezzék, mi történt, szombaton pedig a hogyan továbbról döntenek. A tisztújítás mértéke és időpontja még kérdés – jegyezte meg. Egyelőre nem lát jelentkezőket, de “biztosan lesznek” – mondta.

Nem lesz sok jelentkező az elnöki posztra

Szanyi Tibor az ATV műsorában azt mondta, az MSZP országos választmánya biztosan elfogadja az elnökség lemondását. “E felől ne legyen kétség” – jelentette ki. Hozzátette, meg kell fejteni, hogy Budapesten “miért püfölték el ennyire” az MSZP-t, mikor a főváros korábban az MSZP fellegvára volt.

A szocialista politikus szerint mivel a párt súlyos helyzetben van, nem számít arra, hogy sok jelentkező lesz az elnöki posztra. Mint fogalmazott, „egy jól menő Mercedesbe szívesen beül az ember sofőrnek, de mikor az egész le van pukkanva, akkor azért elgondolkodik rajta. Hangsúlyozta: ez nem személyzeti kérdés, sokkal súlyosabb dolgokat kell elrendezni.

“A kutya se tudta aktivizálni a szavazókat”

A Kossuth Rádiónak szintén hétfőn nyilatkozva Szanyi Tibor arra is kitért, már délután látni lehetett, hogy “normális eredmény” nem fog születni, nemcsak az MSZP-re nézve, hanem egyáltalán. Ilyen alacsony részvételnél torz eredmény született – tette hozzá.

Az MSZP-s képviselő szerint a 28 százalékos részvétel azt jelenti, hogy “a kutya sem tudta aktivizálni a szavazókat”. Az eredmény pedig azt mutatja, hogy két párt – a Fidesz és az MSZP – vesztett mandátumokat, míg a Jobbik ugyanazon a szinten maradt, ahol volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik