Belföld

Orosz felderítőgépek a magyar légtérben

Orosz gépek Magyarország és Románia légterében kezdtek megfigyelő repüléseket, a magyar honvédség Oroszországban teszi ugyanezt.

A Magyar Honvédség szakemberei idén már harmadszor vesznek részt megfigyelő repülésen Oroszország felett a Nyitott égbolt szerződés keretében. Hétfőtől péntekig a magyarok mellett olasz és szlovén szakemberek készítenek fényképeket előre meghatározott területekről – közölte az MTI-vel a Honvédelmi Minisztérium (HM).

Szergej Rizskov, a nukleáris veszélyhelyzetek mérséklésével foglalkozó orosz központ vezetője közölte, hogy orosz szakértők két egymást követő megfigyelő repülést hajtanak végre Románia és Magyarország területe felett a Nyitott égbolt szerződés keretében. A fegyvertelen ellenőrző repüléseket május 25. és 31. között végzik, az orosz repülőgép a bukaresti, illetve a kecskeméti repülőtérről száll fel.

A tervek szerint a Magyar Honvédség 2014-ben még négy alkalommal szervez megfigyelő repülést, amelyeket Bosznia-Hercegovina, Grúzia és Ukrajna területe fölött végeznek. Ebben az évben Oroszország és Ukrajna jelezte, hogy Magyarország területe felett megfigyelő repülést kíván végezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik