Belföld

Gaudi-Nagy elfoglalta a Kossuth teret, Bajnai lemondott

Földvédők a Ház előtt. Bent "ellenetartózkodottnemlényeges" és zizegő szocik. SRB megszólal: villáminterjú a percről percrében. Üdv a t. Házból.

18.21 Egy mondat Morvaitól

„Nem akarok hosszú lenni, mert azok a politikusok a gyanúsak, akik arról beszélnek, hogy nem akarnak hosszúak lenni.”

Így. Viszlát.

18.16 Morvai Krisztina a combnyaktörésről

Morvai Krisztina váltja Gaudi-Nagyot a színpadon. A jobbikos nagyasszony szerint egész megyék vannak külföldi kézen, plusz magyar oligarchák is sok ezer hektárt birtokolnak, vagyis „folyik a földrablás két vonalon”. A megoldás pedig az, hogy „a civil mozgalmak egymás kezét megfogják, és pressziót gyakoroljunk a hatalomra”.

Morvai Krisztina eztán a minap combnyaktörést szenvedett édesapjáról beszél, plusz a bácsi kórtermi társáról, egy sérült tűzoltóról. Az innen dobbantó gondolati ív túlvége a klasszikussá szilárduló köpés, esszenciája pedig az, hogy a politikusok vannak a népért, s nem fordítva.

 

18.06 Hívták a jobbikos képviselőket is

De nem jöttek, csak “Hegedűsné Enikő”.

 

17.56 Egyetlen nyálfröccs útja

– A haza nem eladóóóó!

– Igen, a számból vette ki a szót tisztelt honfitársam!

Fönti párbeszéd a színpadon álló Gaudi-Nagy Tamás és egy rajongója között zajlik a Himnusz eléneklése után.

Igen, ez az a brigád, melynek tagjai pár hete, a parlament nyitóülése után leköpdösték a vajdasági Pásztor Istvánt. Gaudi-Nagy most is felidézi az „egyetlen nyálfröccs útját”.

Most nincs köpködés. Van viszont petíció a magyar föld védelméről.

17.43 A Ház előtt

Míg a Házban elszavazgatnak a képviselők, a Kossuth téren Morvai Krisztina várja híveit egy jó kis tüntetésre. A Parlament lépcsője előtt piros neoluxos tacepao azonosítja be, ki a hazaáruló (aki a nemzet földjét kiárusítja), előtte a Jobbik EP listavezetője cseveg az úgynevezett nemzeti gondolatra fogékony maroknyi demonstrátorral. Hangfalakból úgynevezett nemzeti rock szól, rendkívüli szerénységről téve tanúbizonyságot nem használja ki a pentaton adta lehetőséget.

 

17.16 Sallai Róbert Benedek, gazdálkodó, friss országgyűlési képviselő, az LMP-frakció tagja

Villáminterjúztuk.

– Szokja?

– Lelkileg arra készítettek fel a barátaim, hogyha ide bekerülök, semmit nem tudok majd csinálni.

– És?

– Hát.

– Na!

– Írtam négy törvénymódosító javaslatot, de szóltak, fölösleges beadni, mert úgyis olvasatlanul leszavazza mindet a kétharmad. Így inkább házalok a fideszes képviselőknél, adják be ők.

– És?

– Azt mondják, csak nem fognak módosítózni a saját törvényeik ellen.

– És?

– Várom, hogy meglegyen a kormány, és keresek valami értelmes államtitkárt. Hátha lesz olyan.

 

16.59 Kardinálisok

Jó, legyen már szó arról is, ami az ülésteremben zajlik. Azt a kardinális, házszabályi kérdést kéne eldönteni, hogy a levezető elnök szavazhasson-e a törvényalkotás során. Ez miért fontos? Mert ezen múlhatnak az esetleges kétharmados döntések.

 

16.47 Nem, nem lazítunk

„Tegnap minket büntettek a választók az Összefogás áprilisi bénázásáért” – ez egy szoci képviselő iménti értelmezése az EP-eredményről. Alanyunk ekézi Mesterházyt, azt róva fel pártelnökének, hogy míg az országgyűlési vereség után Bajnai Gordon vállalta a felelősséget, Gyurcsány Ferenc pedig „legalább hallgatott, mint szar a fűben”, addig az MSZP elnöke „hepciáskodott, szinte csalásról beszélt, sőt még arra sem volt hajlandó, hogy gratuláljon a győzteseknek”.

Az összegzés: „Így nem lehet viselkedni, mert még a saját szimpatizánsaink körében is ellenszenvet ébresztünk magunkkal szemben. És vagy el se jönnek szavazni, vagy átikszelnek DK-ra, Együtt-PM-re.”

 

16.37 És most valami egészen más

Lazítsunk kicsit a szocikkal kapcsolatos súlyos forgatókönyv-elemzések után! Íme, Novák Előd, akinek mai szettjét egyszerre ihlette a Nagymenők című nagyszerű Scorsese-film és a ’93-as Nap-kelte beszélgetős szegmensei!

 

16.09 És még mindig a szocikról

A szocik pechje, hogy szorít az idő, hiszen október elején önkormányzati választásokat tart az ország. Ezt megelőzően cserélni vezérkart nem túl szerencsés. Ráadásul, ha Mesterházy megy, az elnökség viszont marad, az meglehet, alapszabály ellenes lenne. Hogy tényleg az vagy sem, csak bíróság döntheti el, ám egy bírósági döntés hosszú idő. Kockáztatni pedig nem érdemes, hiszen az esetleges alapszabályellenesen működő párt minden döntése megtámadható. Nem fárasztjuk az olvasót, a lényeg, hogy ez esetben szétperelhető az MSZP, ami így a néhai torgyáni kisgazdapárt sorsára juthat.

 

16.01 Még a szocikról

Akad, aki az elnökség és az elnök menesztésében látja az egyetlen halvány reménysugarat, ám úgy tetszik, a tisztújítás egyelőre elmarad. Annak ellenére, hogy Mesterházy Attila tegnap éjjel bejelentette, a szombati kibővített választmányi ülésen felkínálja a komplett elnökség lemondását. A választmány ezt vagy elfogadja, vagy nem. Vagy: az elnökség lemondását nem fogadja el, az elnökét viszont igen.


Bejövetel az első ülésnapon

15.51 Paráznak a szocik

Míg a képviselők színejava a szuperbizottságban végezte nemzetépítő törvényelőkészítő munkáját (ugye az új Országgyűlésben már nem a plenárison zajlik az általános vita, hanem a jelzett grémiumban), néhány szoci képviselőt kérdeztünk arról, mi lesz velük. A zanza: baj van, nagy baj.

 

15.34 Bajnai lemondott

A volt miniszterelnök, ahogy már korábban jelezte: visszaadta pártlistán szerzett országgyűlési mandátumát. Helyére, úgy tudjuk, Szelényi Zsuzsa érkezik a t. Házba.

 

14.47 Íme, az összes szín a Házban

Annyira szürke napunk van, hogy egy kezünkön meg bírjuk számolni, hány szín látható az ülésteremben a feketén és a már említett szürkén kívül. Véletlenül pont nőn van mind.

Közben kiürült a patkó, mindenki a szuperbizottságban ülésezik, szóval inkább mementó a fenti montázs.

 

14.11 Soroljuk csak a minisztériumokat

“T/106. Magyarország minisztériumainak felsorolásáról.”

Ez megy most a szó patkóban. Akarunk róla beszélni?

 

14.06 “Kerüljük a cikkcakkokat”

Ha már jó duma, akkor ezt is jegyezzük föl: “Kerüljük a cikkcakkokat.” A DK-s Molnár Csabáé a szerzői jog.

Ja, és azt is ő mondta, hogy a DK jelszava: “Szerénység, szerénység, szerénység.” Azért ez se semmi.

 

14.02 Ellenetartózkodottnemlényeges!

Ezt Latorcai levezető elnök darálja egyszuszra, a napirend elfogadását vezényelve.

Moraj.

 

13.51 Rogán a trikolorról

A magyar választók azt üzenik Brüsszelnek: számukra a piros-fehér-zöld az első – ezt a Fidesz frakcióvezetője jelenti ki az ülésteremben. Rogán Antal szerint a választók minden EP-képviselőnktől elsősorban a magyar nemzeti érdek védelmét várják el. Azt, hogy mind a huszonegyen álljanak ki a rezsicsökkentés mellett. Plusz azt, hogy magyar belpolitikai vitát ne vigyenek ki „brüsszeli színtérre”.

 

13.44 Poén!

Az amúgy elég szüke Rétvári Bence minősíti “felező bulinak” a szocik tegnapi eredményváró partiját.

 

13.31 A DK nagyon örül

Ilyen mosolygós Molnár Csabát még nem látott a világ. A szokásos sajtótájékoztatóját celebráló gyurcsányista politikus már nem sokáig eszi az itthoni keserű kenyeret, hiszen tegnap EP-mandátumot nyert, s röpül Brüsszelbe.

A molnári eufóriát mi sem illusztrálja szebben, mint hogy még a Hír tévé riporterével is viccelődött. És persze büszkén hangoztatta, a DK számos városban a második legerősebb párt: Budapesten, Pécsett, Debrecenben, Győrben, Kecskeméten, Fehérvárott satöbbi.

 

13.31 Harrach Péter örül

Az ülésteremből annyit tartottunk érdemesnek feljegyezni a mérsékelten izgalmas napirend előtti felszólalásokból, hogy a KDNP feje örül. Minek is? Hát hogy nem került be az Európai Parlamentbe a Fidesz “esküdt ellensége”, a zöld Cohn-Bendit.


Fotó: Neményi

13.24 Mi lesz Mesterházyval?

Ez a kérdés foglalkoztat sokakat. Pedig az tán még ennél is fontosabb (vagy legalábbis érdekesebb), hogy mi lesz a komplett szocialista párttal. A minap, még az EP-választási kudarc előtt interjúztuk Hiller Istvánt, aki arról is beszélt: benne van a pakliban, hogy eljelentéktelenedik a párt. Nos, a pakliban egyre inkább ez van benne.

Az mindenesetre biztos, Mesterházy Attila tegnap éjjel bejelentette, az elnökség a szombati kibővített választmányi ülésen benyújtja lemondását.

 

13.11 Halomban állnak az urnák

Csöndesen indul a t. Ház, a képviselők tán a hosszú tegnapot pihenik ki, foghíjasak a padsorok. Kezdjünk hát egy Parlamenten kívüli képpel: Neményi kolléga fotózta a nyolckerben, az önkormányzatnál ezt az urnahalmot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik