Belföld

Európa éles ívben jobbra rántotta a kormányt

24.hu
24.hu

2014. 05. 26. 09:57

Robbanásszerűen terjed a jobboldali populizmus

A tekintélyes konzervatív The Times is “Európa dühös peremvidéke” címmel közölt szerkesztőségi írást, amely megállapítja: az amerikai Tea Party-mozgalom kialakulása és az európai választások eredménye is jelzi, hogy a jobboldali populizmus jelensége számos fejlett gazdaságban robbanásszerűen terjed. Az erős gazdasági növekedés híján sokan egyszerűen megélhetési gondokkal küszködnek ezekben az országokban is, és ennek egyik kirívó kísérőjelensége a bevándorlókkal szembeni nagyvonalúság hiánya, de a jóléti kiadásokra és a külföldi segélyekre költött pénzek miatti düh is.

A politika baloldalán ugyanez a gazdagok büntető jellegű adóztatásának követelésében nyilvánul meg, akkor is, ha ebből nem származik költségvetési többletbevétel – áll a The Times szerkesztőségi kommentárjában, merlyet az MTI idéz.

A béke megvásárolható?

A lap szerint egyesek abban reménykedhetnek, hogy ez a hangulat majd elmúlik, ha a fejlett gazdaságokban megindul a kilábalás, és több pénz lesz a társadalmi béke “megvásárlására”. Mindazonáltal nem lehet számítani a gyors visszatérésre a régi idők politikai normalitásaihoz, mivel a takarékossági szigornak egészen addig folytatódnia kell, amíg nem sikerül az államadósság-folyamatokat ismét ellenőrzés alá vonni.

Európa vezetőinek meg kell érteniük azt is, hogy a földrész egészén tapasztalható nyugtalanság okai túlmutatnak a gazdasági problémákon: sok választót például az zavar, hogy a bevándorlók nem integrálódnak a társadalomba, mások attól félnek, hogy a hagyományos keresztény értékeket félresöpri a liberális világiasság. Ha e félelmek alaptalanok is, a “jómódú európai liberális többségnek” megfelelőbb módot kell találnia az együttélésére a perempártokkal, máskülönben ezek a pártok folytatják terjeszkedésüket – fogalmaz szerkesztőségi cikkében a The Times.

Válság és közös lázadás

A legnagyobb baloldali brit napilap, a The Guardian szerint az Európai Uniónak még soha nem kellett olyan legitimációs válsággal szembenéznie, mint amilyen most az európai parlamenti választások nyomán kialakult. Aberdeentől Athénig, Lisszabontól Lipcséig a 2014-es európai választások összehangolatlan, de közös lázadást jeleznek a tagállami kormányok, valamint az európai integrációs folyamatnak a válság utáni prioritásai ellen.

Az EU-ellenes erők továbbra is eltörpülnek az európai folyamatot támogató pártok mellett, de már nem annyira, mint a múltban, és az európai parlamenti választásokat morális értelemben nem lehet az EU-párti politika győzelmének tekinteni. Ha a rendszerellenes lázadás erői nem is kerültek többségbe, egyértelműen megváltoztatták Európa realitásait, és az európai vezető réteg reflexszerű válasza, amely szerint minden válságra “még több Európa” a megoldás, még soha sem került szembe ilyen mértékű kihívással. E lázadás figyelmen kívül hagyása öngyilkossággal érne fel – állapítja meg hétfői elemzésében a The Guardian.

A liberális The Independent szerint az, hogy az előretörő pártok politikai színképe a populistától az újnáciig terjed, azt mutatja, hogy az európai választók egyenesen a politikai peremvidék felé fordultak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.