Belföld

Szanyi: Erre tellett

Az MSZP európai parlamenti (EP-) listavezetője szerint az alacsony részvétel miatt az EP-választás eredménye nem fogja hűen tükrözni a magyar választópolgárok akaratát. Szanyi Tibor vasárnap esti sajtótájékoztatóján azt mondta, az eredmény nagy mintán és random alapon vett közvélemény-kutatásnak felel majd meg. Az adatok alapján történelmi mélyponton van a részvétel, de akárhányan is mentek el szavazni, mindannyian jól tették. Megköszönte az MSZP-re szavazóknak a támogatást.

A szocialista politikus reményét fejezte ki, hogy Magyarországon nem fog előretörni a szélsőjobb. Bízik abban, hogy egész Európában elgondolkodnak azon, miként lehet az EP-választások iránti érdeklődést felkelteni. Szerinte az alacsony részvételi adatok torz eredményeket szülnek, abból pedig nem biztos, hogy egészséges Európa lesz.

A mozgósításra vonatkozó kérdésre Szanyi Tibor azt mondta, a pártok nem kapták meg azt a segítséget, amit az országgyűlési választásnál, ahol igen komoly pénzek álltak rendelkezésre. Feltételezte, hogy a nagyobb pártok voltak abban a helyzetben, hogy saját büdzséből tudtak kampányolni. “Erre tellett” – jegyezte meg.

Arra a felvetésre, hogy egyes információk szerint az MSZP harmadik, a Jobbik a második lett a választáson és a szocialistákat a Demokratikus Koalíció szorosan követi, így az MSZP-nek nem lesz meg a második mandátuma, és ilyen helyzetben le kell-e mondania Mesterházy Attila pártelnöknek, a politikus azt mondta, nagyon reméli, hogy más adatokat is fog tudni mondani. Nem tudja kommentálni ezeket a ki tudja, honnan származó adatokat – közölte.

“Ilyen részvétel mellett én a lottószámokat nagyobb biztonsággal tudnám megjósolni, mint azt, hogy kinek hány mandátuma lesz” – fogalmazott Szanyi Tibor, aki a sajtótájékoztatóját azzal kezdte: “bár ekkora lett volna az érdeklődés a választópolgárok részéről, mint amennyit a sajtó most mutat ez ügyben”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik