Belföld

Rekordalacsony részvétel

A mai lehet a legérdektelenebb magyarországi európai parlamenti választás a 2004-es EU-csatlakozás óta. Délután három óráig a szavazásra jogosultak ötöde járult az urnákhoz.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint délután három óráig a magyarországi szavazók 19,53 százaléka vett részt a mai európai parlamenti választáson. Ez a részadat jóval alacsonyabb, mint a 2004-es és a 2010-es év hasonló számai. Az első EP-választáson, kilenc órával a szavazókörök nyitása után 25,5, öt évvel később, 24,09 százalékos volt a részvétel.

Csongrád megyében a szavazásra jogosultak 18,31 százaléka járult az urnákhoz. Szegeden 27 413, Hódmezővásárhelyen 7 556 szavazólapot adtak le. Az elmúlt két órában négyezren illetve ezerötszázan voksoltak ebben a két városban.

A nagyvárosok közül eddig a megyeszékhelyen a legnagyobb a választói aktivitás. A választópolgárok 20,47 százaléka nyilatkozott a politikai akaratáról.

Szavazni este hét óráig lehet. A hét, a kilenc, a tizenegy és az egy órás adatokat a linkekre kattintva olvashatja. Az EP-választásról egy részletesebb beszámolót itt talál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!