Belföld

Csak négy orosz figyel ránk

Az NVI internetes tájékoztató oldala négy nemzetközi megfigyelő akkreditáltatta magát az EP-választásra, valamennyien az Oroszországi Föderáció nagykövetségéről. A nemzetközi megfigyelőknek nyilvántartásba kell vetetniük magukat a Nemzeti Választási Irodánál, amely a nemzetközi megfigyelők nevét, valamint a megbízó állam vagy nemzetközi szervezet nevét az NVI internetes tájékoztató oldalán, a www.valasztas.hu-n közzé is teszi.

Az áprilisi országgyűlési választáson 23 szervezet, intézmény 167 megfigyelője akkreditáltatta magát, többi között az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettől (EBESZ) 79-en, a Silba (Support Initiative for Liberty and Democracy) dán szervezettől 23-an, az Egyesült Államok nagykövetségétől 17-en regisztráltak.

A választási eljárásról szóló törvény lehetőséget biztosít arra, hogy más állam vagy nemzetközi szervezet képviselője a választások megfigyelése érdekében figyelemmel kísérje a választási szervek munkáját, a választási eljárás teljes menetét. A nemzetközi megfigyelő betekinthet a választási bizottságok irataiba, kérdést tehet fel a választási szervek tagjainak, felhívhatja figyelmüket az általa tapasztalt rendellenességekre. Tevékenységét köteles pártatlanul végezni, nem zavarhatja és befolyásolhatja a választási eljárást, a választási szervek munkáját,

Ajánlott videó

Olvasói sztorik