Belföld

A Fidesz győzött, az MSZP tartotta magát

A Csongrád megyei szavazók 49 százaléka a kormánypárt EP-listájára voksolt. A szocialisták itt megtudták verni a Jobbikot.

Hat magyarországi párt szerzett mandátumot a vasárnapi európai parlamenti választáson. A 21 képviselői helyen a Fidesz-KDNP (12), a Jobbik (3), az MSZP (2), a Demokratikus Koalíció (2), az Együtt-PM (1) és az LMP (1) politikusai osztozhatnak. A Haza Nem Eladó Mozgalom és az SMS nem küld képviselőt az európai törvényhozásba.

Csongrád megyében 44 453 szavazatot szereztek a kormánypárt delegáltjai. A szavazók 48,94 százaléka voksolt rájuk. Az előzetes adatok alapján ugyanakkor itt nem a Jobbik, hanem a szocialista párt végzett a második helyen. Az MSZP közel három százalékkal verte a radikálisokat a megyében, köszönhetően annak, hogy Szegeden több mint 23 százalékot szereztek (megyei jogú városok közül a csongrádi megyeszékhelyen voksolt a legtöbb baloldali szavazó).

Hódmezővásárhelyen a választók 54,3 százaléka a kormánypárt európai parlamenti listájára adta le a szavazatát. 5691-en ikszeltek a narancssárga címer alá. A Jobbik 16,93, az MSZP 10,02, a DK 7,22, az LMP 5,5 százalékot szerzett. A kispártok 1 százalék alatt teljesítettek.

Szentesen 51,79, Makón 52,94, Csongrádon 56,33 százalékkal győzött a Fidesz. Ezeken a településeken a Jobbik-MSZP-DK volt a további sorrend.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik