Belföld

Lázár: Székkutas a példa, Szél a hárommilliárdos polgármester

Az államtitkár választókerületének bejárása során Székkutast hagyta utoljára. Nem véletlenül.

Lázár János pár héttel újabb képviselői eskütétele után, ezen a héten felkereste választókerülete csaknem összes települését, ahogyan azt ígérte a tavaszi kampányban. A nagy mennyiségű fórum és képviselőtestületi látogatás az országos média mindennapi figyelmét is felhívta. Azt már lehet sejteni, hogy az államtitkár az ország második embere lesz, és mellette más képviselőt sem igen találni, aki ilyen hamar kereste volna fel újra választóit.

Lázár Székkutast heti útja végére hagyta, ez után már csak Vásárhely maradt neki 3 utcafórummal, nem véletlenül. A falu lakosságával régóta jó viszonyban van, szinte mindenkit arcról ismer, országgyűlési képviselője az itt élőknek immáron 12 éve. A képviselő nagyon jó kapcsolatot ápol a polgármesterrel, Szél Istvánnal is. Mint kiemelte 2002 és 2010 között ellenzékiként nem tudott hatékonyan segíteni, de 2010-től mindezt pótolta és végre segíteni tudta a székkutasiakat.

Szél István polgármester az előzetesen összeállított beruházási terveket ismertette Lázárral, aki nemcsak azokra, de annál többre is ígéretet tett. A székkutasiakban nagyszerű partnerre lelt, Szél Istvánt pedig egy nagyszerű polgármesternek tartja. Kampányfőnökeként a legtöbb helyre elkíséri Lázárt, így a többi település vezetői ma már úgy nevezik: “a hárommilliárdos polgármester”. Székkutasra nagyjából ennyi forrás érkezett négy év alatt, és ebben még nincs benne a 47-es felújítása – hangzott el.

A településeken meg is fogalmazódik, csak annyit kérnek az államtitkártól, mint amennyit Székkutas kapott ebben a ciklusban. Lázár Székkutason pedig kijelentette: “semmit sem ígérek, de mindent teljesítek” A kutasiakkal azonban könnyű a dolga, a legtöbb településen nem ismerik, a közös munkát, kapcsolatokat szinte a nulláról kell kezdeni – emelte ki.

Amikor megismerte a község következő ciklusra szóló fejlesztési igényét, elmondta, Székkutas mintafalunak épült az átkosban, most pedig szeretné, ha mintafaluvá válna a XXI. században – és erre szerinte, minden esélye meg is van.

Sok konkrét elképzelésről is beszélt Lázár. Várhatóan nagyon nagy sikere lesz annak, hogy személyes fogadóórák tartását tervezi. Nemcsak lakossági fórumokat, hanem a négyszemközti találkozók lehetőségét is ígéri a falusiaknak a jövőben.

A rendkívüli testületi ülés a végén fórumba csapott át. Dajka Andrásné képviselő arról érdeklődött,a pályázott állami földhöz kapcsolódó kötelező állattartás értékesítési oldala fog-e változni. Lázár elmondta, a különböző támogatások mellett, a vidékfejlesztési források jelentős része most már valóban a mezőgazdaságba fog kerülni. A kormány kiemelten támogatja a zöldség és gyümölcstermelést, az állattenyésztést, és minden nagy, élő munkaerőt kívánó termelést. Jövőre megszűnik az uniós tejkvóta, ez is lehetőségeket rejt. A következő ciklusban pedig cél rengeteg vágópont felépítése,a felvásárlás és a hazai félkész termékeket előállító feldolgozóipar jelentős fejlesztése. Mindeközben visszaszorítanák a területre jellemző magas importot.

Waltner Lászlóné a devizahitelekkel kapcsolatos lépésekre kérdezett rá. Az államtitkár elmondta, a kúria döntésére várnak, ám azok megtorpantak. A bankok devizahitel kihelyezését továbbra is törvénytelennek véli és mélyen egyetért mindazokkal, aki perelik a hitelintézeteket. A késlekedés ellenére még az idén megoldást ígér. Véleménye szerint egy meghatározott árfolyamon, pl. 180 forinton kellene meghúzni a svájci frank értékét, a fölötte lévő részből pedig három egyenlő részt kellene vállalnia az államnak, a banknak és a hitelt felvevőnek.

Székkutas fejlesztési terveiről Szél István polgármester pár hete lakossági fórumon is beszélt. Itt kiemelték, a turizmus fejlesztésében is lehetőségek vannak. Olyan puszta-túrát szeretnének ami Székkutast, a csomokrányi romtemplomot, a kardoskúti pusztát és Sóshalmot köti össze bicikliúttal. A Vásárhely-Kardoskút túraútvonalat még Lázár János javasolta egy korábbi vásárhelyi forumon, amelybe bekapcsolnák Csomorkányt is.

A csatornázás befejezése után a település utcái is vadonatúj útburkolatot kapnának. Ez 250 millióba fog kerülni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik