Belföld

Az LMP újjászervezné az EU-t

Schiffer András társelnök szerint egyedül az LMP képviselői kerülnek olyan frakcióba az EP-ben, amely mentes a lobbinyomástól és szembeszáll a szabadkereskedelmi politikával. A globális kapitalizmus olyan iránya érvényesül ma, amelyben a nagyvállalatok “eszement szabadkereskedelmi politikát” diktálnak, ami fenyegeti a jövőt, letöri a béreket és embertelen munkakörülményeket teremt – mondta.

Az unió is emiatt lett kétsebességes, ahol a nagyhatalmak a periféria kontójára gazdagodnak – tette hozzá. A politikus egységes uniós bérpolitikát és munkajogi szabályokat javasolt, valamint a magyar termőföld megvédését, azt szerinte ki kell vonni a szabad kereskedelem hatálya alól. Javaslatai között szerepelt, hogy a kisebbségi autonómia ne csak álom legyen, hogy Európa atommentessé váljon, és az is, hogy elszámoltathatók legyenek a strasbourgi képviselők.

Meszerics Tamás listavezető átlátható, elszámoltatható uniót tart fontosnak, amelyben a tagállamok szolidárisak egymással. Úgy vélekedett: az unió szétesése csak akkor akadályozható meg, ha megvalósulnak a pártja által szorgalmazott szakpolitikai célkitűzések.

Szél Bernadett társelnök a kampányban a “jobboldali melldöngetést” politikai pótcselekvésnek nevezte, de attól is óvott, hogy az unió a “baloldali triász”, vagyis Mesterházy Attila MSZP-elnök, Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője és Gyurcsány Ferenc DK-elnök pankrációjának újabb helyszíne legyen. Beszédét azzal zárta: erős, európai független Magyarországot kíván látni az unióban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik